Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bergstrand brinner bra

Mikael Bergstrand plockar ihop en del intressanta ingredienser i sin nya bok ”Låt barnen komma till mig”: en karismatisk skådespelerska och hennes nya parti Humanistiskt alternativ, en ung muslimsk journalist med svennepojkvän, gömda flyktingfamiljer, en nynazist och en galen medelålders kvinna.

Journalisten Leyla är bekant från förra boken, ”Doft av hämnd”, då hon avslöjade en liga som överföll kriminella invandrargäng.

Hon känner sig som den Malmöbaserade tidningens mångkulturella alibi men vet att hon är en bra journalist. Kriminaljournalistiken har hon lämnat och skriver inrikespolitik istället.

Självklart bevakar hon skådespelerskan Josefin Mjörners nya parti som förespråkar öppnare gränser och en generösare flyktingpolitik. Mjörner har speciellt en familj som hon tagit under sina vingars beskydd.

Plötsligt dör pappan i flyktingfamiljen, han hittas knivhuggen i hamnen inne i Malmö.

Samtidigt har en kvinna med psykiska problem, Dora, tagit sig till Malmö och hyrt en lägenhet i falskt namn. Hon är väldigt intresserad av Josefin Mjörner.

I ett annat hörn av handlingen finns den unge nynazisten som hotat Mjörner.

Som upplagt för en rafflande kriminalroman alltså.

Men Mikael Bergstrand tycks inte vara så intresserad av att bygga upp spänning och göra dramatiska vändningar.

Istället fokuserar han sin berättelse på livet på tidningsredaktionen, på Leylas dubbelliv med svenske pojkvännen som hennes familj inte känner till, på Josefin Mjörners trasiga bakgrund, på stingsliga poliser och familjehemligheter.

Det finns flera träffsäkert beskrivna situationer och miljöer i ”Låt barnen komma till mig” (Jesuscitatet ingår för övrigt i Josefin Mjörners programförklaring) och ingredienserna är som sagt intressanta.

Men nu bränner det aldrig riktigt till, och det saknar man lite.

Fast potentialen finns där. Och det räcker en bit.