Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bert Karlsson ger minuspoäng

Annons

Försommar har raskt gått mot kalenderdagar som snart visar högsommar, och jag har börjat samla sommarpoäng. Dagar vid stranden och saltvattenhår ger givetvis pluspoäng. Detsamma gäller för grillkvällar, sönderkliade myggbett och mjukglass med strössel, men hur är det med tv-tittande? Ger instängda soffkvällar enbart minus?

Jag svarar att det helt och hållet beror på hur du väljer att använda fjärrkontrollen.

Jag är medveten om att fotbollen säkerligen gett skyhöga sommarpoäng för många, men jag tillhör dem som tycker det är skönt att dribblandet, vrålen och alla matchkvällar gått mot sitt slut. Nu kan jag åter gå längs Södra Kungsgatan utan att vara rädd att få höga skrik i örat när jag passerar uteserveringarna.

Något jag i stället ger poäng till är ”Allsång på Skansen” i SVT. Trots att programmet nu kör sin 30:e säsong håller det fortfarande formen utan större skador. Anders Lundin och våra huvudstadsbor sjunger återigen att Stockholm minsann finns där i hjärtat, och jag tror dem. Trots att jag är så lite stockholmare som man kan bli, sprids en härlig sommarkänsla i mig även fast att tonerna inte alltid är glasklara. Jag har svårt att stå ut med Christer Sjögrens ruskiga schlagerdänga på scen, men det blir bättre när jag sedan får lyssna på Håkan Hellström som utstrålar så mycket sommar att mina fräknar nästan förstärks.

En annan magnet som också plussar på poängen genom rutan, är scenen på Gröna Lund. Även i år kryssas det till musik med Gry Forsell i ”Sommarkrysset” (TV4). Hos mig är det inte bara musiken som går hem utan även publikmassan bestående av en blandning turister med solbrillor och kamera, en och annan mormor med käpp, en klunga barn, och ett gäng nyutexaminerade studenter som saknar trötthet. Jag tycker om att de alla, trots olikhet, gungar med till samma musik, vinkar när de syns i bild, och att de inte tycks bry sig det minsta om alla mygg som biter.

Traditioner har sin charm men även nyheter behövs, och i sommar hittar vi ”Sommarpärlan” som Nyhetsmorgon på TV4 står för. Här agerar ett gäng kända ansikten programledare, och far Sverige runt för att leta fram de bästa svenska smultronställena som vi tittare själva får tipsa om.

Jag funderar en stund över om jag ska bjuda ner Bert Karlsson, som är en av de utvalda resenärerna, till min älskade badvik på Öland. Ölänningar älskar att tillbringa sommardagarna tillsammans där tätt intill vackra Kalmarsund men jag vet faktiskt inte vad de andra skulle tycka utifall Bert plötsligt en dag slog sig ner i solstolen bredvid.

Jag tror att jag avvaktar med den där inbjudan. Sommarpoängen blir antagligen fler på ön utan Bert. Det fina med smultronställen är trots allt att de ligger lite i skymundan, och att de finns till just bara för dig.

Mer läsning

Annons