Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bertell har Guldnyckeln till konsten

Bertil Bertell från Hudiksvall har varit en omvittnat uppmuntrande lärare på Konstskolan i Gävle och kunnat se hur många av hans elever gått vidare till egna konstnärskap. På lördagen fick han Gävle konstgrafikers Guldnyckeln för sina insatser för att öppna dörrarna till konsten. Och då särskilt för sina elever.

Samtidigt visar Gävlegrafikerna en utställning med tyngdpunkt i hans litografiska konst, men även några porträtt ingår.

Bertil Bertells litografier kan tyckas svarta och rätt kärva. Men bakom den expressiva och rättframma stilen döljer sig ett engagemang för människans villkor. Han ser hur det ligger till. Hos grafikerna möter vi hans hus och människor i Lofoten där stormar och mörker är en del av tillvaron. Vi förstår slitet med fisket, medan livet går sin gilla gång i Iggesund och den katolska kyrkan i Sörforsa vilar katedrallikt mellan björkarna.

Livet är också vägarna. Där slingrar sig Kalvstigen mellan Delsbo och Järvsö, liksom den anonyma skogsvägen, hoppfullt men inte utan möda genom den skog som ofta är hans motiv, i alla fall som inramande funktion i hans landskap. I ”April” tycks skogen nästan rotera i stormen och vara på väg att slitas upp med rötterna.

Energin i dessa bilder är inte att ta miste på. Men den kan också ta en annan, mer intim väg som i porträtten av en kvinna som i ett blad sitter och tänker och i ett annat sitter och vilar. Detta starka lugn finns också i ett par fina landskap, Vårvinter och Höstafton. Där finns också björkarna. Den i Forsa kan jag tänka mig som en metafor för styrkan, den mänskliga styrkan.

På utställningen finns också två självporträtt, ett från yngre och ett från något äldre dagar. Konstnären har betonat ögonen. Gissar jag inte helt fel, så var konsten att se en av de saker han betonade för konstskolans elever.

Bertil Bertell är 87 år och fortfarande verksam som konstnär. Han återkommer varje år på Länskonsten, på senare år med fina porträtt, ofta smart polemiska.