Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bertil får inget lärarleg

Bertil Fält har undervisat i 37 år, fortbildat andra lärare och fått pris för sina insatser som pedagog.

Men när nya lärarlegitimationen nu införs anses han inte vara kvalificerad.

– Skolverket sparkar på min självkänsla. Men jag tänker ta matchen, säger musikprofilen. Från 1 december måste alla lärare, med vissa undantag, ha legitimation för att få fortsätta undervisa och självständigt sätta betyg i olika årskurser och ämnen.

Hittills har Skolverket utfärdat 150 000 legitimationer. 5 000 lärare som fått nobben i ett eller flera ämnen har överklagat besluten.

Reglerna och tillämpningarna är omstridda. Erfarenhet värderas lågt i förhållande till formell examen. Lärare med samma utbildning har i många fall bedömts olika. Det finns också lärare som till sin egen förvåning upptäckt att de fått legitimation i ämnen där de saknar både utbildning och erfarenhet.

– Det här är en slarvreform som hastats igenom, säger Margith Lind, ordförande för Lärarförbundets i Sandviken.

– Lärare som varit ambitiösa och läst extra kurser utöver vad som ingått i programmet för att bredda sig får exempelvis inte behörighet i sina ämnen. Men det gör kollegor som läst exakt samma kurser.

Bertil Fält, känd musiker och musiklärare från Sandviken som i dag jobbar på jazzgymnasiet i Gävle, har undervisat sedan 1975. Han fick sin examen från Stockholms Musikpedagogiska Institut 1977 då han också antogs till musikhögskolan.

– Inte för att jag vill vara kaxig. Men jag har under åren ägnat mycket tid åt att vidareutbilda andra lärare, säger 62-åringen, som för två år sedan fick landstingets kulturpris för sina insatser som pedagog, inspiratör och ungdomsledare.

Bertil Fält anser att Skolverket borde ha testat sitt eget regelverk genom att ta fram ordentliga konsekvensbeskrivningar innan det blev skarpt läge. Själv planerar han att överklaga avslagsbeslutet. Men ett viktigt intyg från Rikskonserter, där Fält var engagerad för pedagogiska projekt, har han svårt att fram i efterhand eftersom Rikskonserter inte längre existerar och den ansvarige producenten har avlidit.

– Jag har fått många ryggdunkar och det är jag glad för. Men det är inte mycket att komma med i en löneförhandling.