Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bertil och Lennart bjuder på jazz med kaffe och kaka

/
  • FULLT HUS. Bertil Linderoth, piano, och kompanjonen Lennart Englin, kromatiskt munspel, drar fulla hus när de bjuder på musikkafé på Kafé Andersberg på onsdagarna. I bakgrunden syns Mohammad Hamedian som jobbar på kaféet

Från stenkakor till småkakor skulle de kunna kalla sina musikkaféer, Bertil Linderoth, piano, och kompanjonen Lennart Englin, som spelar kromatiskt munspel.

Annons

Varje onsdag fyller de Shaysteh Hamedians kaféstolar och kaffekoppar, och Andersbergs centrum med jazz, boogie och swing.

Man skulle kunna säga att de är på turné också. En utdragen sådan med långvariga stopp, ty herrarna har tidigare haft musikkaféer hos Kafé Gourmet och Prinsess.

 

Bertils musikintresse började med just stenkakor då han började få veckopeng och köpte stenkakor för slantarna, och valde jazz från andra sidan Atlanten.

Hans musikintresse blev till slut så stort att han kallar sig jazzevangelist. Men inte så stort att han inte skaffade sig ett yrke med stadiga inkomster; läraryrket. Och mellan stenkakorna, dagens småkakor och undervisning har han även skrivit om musik, komponerat musik och skrivit texter, bland annat till Gävles egen Bo Linde.

 

Det är fullt hus, och fler gäster kommer under tiden som fotograf Berndt och jag är där. Herrarna framför en nyskriven låt som inleds Hejsan alla vänner; och minsann har inte Bertil klämt in Gävle kommuns motto Välkomna ombord också! Och i sista strofens på kaféet i Andersberg sjunger alla gäster med.

Bertil är klädd i röd kavaj, kritstrecksrandiga byxor med röda ränder, och en slips i svenska flaggans färger. Kanske för att också fira Sveriges enda marina nationalpark, apropå välkommen ombord, som invigdes i Kosterhavet i går.

 

Herrarna turas om att vara förstefiol. Bertils stämma har blivit tunnare med åren, liksom Bertil själv, men feelingen är där, och jag tror visst jag hör en slinga Povel i stämningen mellan herrarna och borden. Ty Bertil är en fena på att få folk att koppla av och trivas.

Så var det dags för gästerna att föreslå något.

– Misty, säger Evert Ljung, med bakgrund på Arbetarbladet, stamgäst hos herrarna i fyra år.

– Den är skriven av en av världens bästa pianister, Errol Garner, berättar Lennart, som jobbat i byggbranschen och var 2007 års Åke Lindahl-stipendiat på munspel.

 

Nu hoppas han bara att saliven ska räcka låten ut.

– Jag är lite nervös nu, och saliv behövs det mycket av när man spelar munspel.

Lennart ställer sig bredbent så att balansen ska hålla för hans akrobatiska konster, ty än tar han i framåt, än tar han i bakåt; som värsta jazzproffset.

Lite kommers blir det också vid musikkaféerna. Lennart säljer sin skiva Munspelsboogie med en resa i scatsång, och Bertil säljer en diktsamling, där han är författare till alla dikter.

Mer läsning

Annons