Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Berusad dalmas togs felaktigt för huligan

Det var fel att fotografera en berusad fotbollssupporter som omhändertagits i samband med en match i Gävle.


Det konstaterar Justitieombudsmannen, JO, i ett uttalande där kritik riktas mot Polismyndigheten i Gävleborgs län.

Det var i maj 2007 som mannen hade åkt från Mora för att se matchen mellan Gefle IF och Hammarby IF i Gävle.

Han blev berusad och omhändertogs för fylleri.

I arresten på polisstationen blev han fotograferad med en digitalkamera, vilket inte är tillåtet enligt lag eftersom han inte var misstänkt för brott.

Mannen var sedan rädd att fotona skulle sparas i polisens register och anmälde händelsen till JO.

Den ansvarige polisen har sagt att alla omhändertagna fotograferades den dagen i ”spaningssyfte” för att man sedan skulle kunna kontrollera dem om det kom in anmälningar om brott i samband med matchen. Det gällde då framför allt för att kunna kartlägga personer med koppling till huliganism.

Polisen hävdar även att fotograferingen skedde frivilligt.

Enligt lag får polisen fotografera personer som är anhållna eller häktade. Andra personer får endast fotograferas om det har inletts en förundersökning om brott som kan leda till fängelse.

– Utanför det är det här ett oreglerat område. När det gäller fotbollsmatcher och demonstrationer till exempel är polisens användning av digitalkameror och videokameror inte reglerad i lag. Därför har det uppkommit frågor i vissa situationer vad som är tillåtet, säger Erik Lindberg, byråchef hos JO, och hänvisar till ett lagförslag som är på gång inom området.

JO tar upp ett par liknande fall där det inte funnits stöd i lagen att fotografera personer som blivit omhändertagna.

JO tar heller ingen hänsyn till att fotograferingen skulle ha varit frivillig då mannen inte kunnat ”uttala sig i saken eftersom han var kraftigt berusad.”

– När man står i arresten och dessutom är rejält packad är det svårt säga nej. Då handlar det inte om frivillighet, säger Erik Lindberg.

Polisen har i sitt yttrande erkänt att man gjort fel och bilderna från tillfället har raderats och finns inte sparade i något register.