Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Besiktade inte felen i husen i tid

Tiden för Aros energideklarationer att besikta de slitna husen i Tobo har gått ut. Kommunen funderar nu på att skärpa kraven.

– Politikerna får bestämma om föreläggandet ska kombineras med ett viteshot, säger bygg- och miljöinspektör Daniella Mattisson.

Efter larm från hyresgästerna inspekterade kommunen och hyresgästföreningen lägenheterna. De upptäckte mögel, fuktskador, trasiga element, med mera. Kommunen gjorde ett föreläggande om att bolaget senast 20 januari skulle besikta husen och därefter göra en åtgärdsplan.

Kraven kombinerades med ett säljförbud tills felen är åtgärdade. Nu har tiden för att följa föreläggandet gått ut.

– Jag har inte heller hört att de bokat någon besiktningstid, säger bygg- och miljöinspektör Daniella Mattisson.

Daniella Mattisson ska inom kort träffa den nya vd:n för Aros energideklarationer – Maria Itskovskaya.

Vad ska ni prata om?

– Jag ska förklara kraven för henne.

Arbetarbladet åker till de gamla brukshusen längs Skolvägen i Tobo för att höra vad hyresgästerna tycker om hyresvärdens agerande. Hyresgästerna Catarina Lindström och Lotta Hylla möter upp. Ut kommer en granne för att skotta snö för hand. Förutom eftersatt underhåll av lägenheterna sköter inte Aros energideklarationer snöröjningen.

– När det snöade som värst kom de hit med en snöslunga och två som skottade för hand. Och en annan dag skottade de lite grann vid trapporna och garagen. De måste ta hit en traktor. Hur ska en ambulans komma fram till ytterdörren? undrar Catarina Lindström.

Maria Itskovskaya, vd på Aros energideklarationer, säger att bolaget röjt snö vid husen. Hon menar att det viktigaste är resultatet, inte om det sker för hand eller med maskiner.

– Nu har vi inte fått in några klagomål.

När det gäller besiktningen av lägenheterna säger Iskovskaya att hennes mål är att den ska göras i nästa vecka.

– Jag vill jobba ihop med kommunen för att det här ska bli bra.