Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Beslut om detaljplanen för Karlholms strand ska avgöras i domstol

Detaljplanen för det tänkta bygget vid Karlholms strand har överklagats från två parter. Nu ska mark- och miljödomstolen vid Nacka tingsrätt avgöra byggets framtid.

Detaljplanen för bygget vid Karlhoms strand vid Karlits gamla industriområde ska upp i mark- och miljödomstolen vid Nacka tingsrätt. Detta efter att Länsstyrelsens godkännande av detaljplanen överklagats från två parter. En av de överklagande är en privatperson boende i Kramfors kommun. Denne har vid ett tidigare tillfälle överklagat detaljplanen men Länsstyrelsen bedömde då att personen bodde för långt ifrån det tänkta bygget för att ha något att säga om saken. Privatpersonen överklagade det beslutet med motiveringen att det tänkta bygget är av nationellt intresse då det enligt honom finns miljöfarliga ämnen i området.

LÄS MER: Karlholms strand kan bli ett nytt bostadsområde – i dag tas beslut om detaljplanen

Även Naturskyddsföreningen i Tierp överklagade Länsstyrelsens beslut då man anser att bygget kommer orsaka skada för havsbotten vid området. Framförallt är det muddringen av havsbotten samt planerna på att anlägga ett stort antal privata bryggor som man anser kommer vara skadlig. I området finns det enligt Naturskyddsföreningen ett stort bestånd av abborre som riskerar att skadas om bygget blir av.

Anders Högberg som äger området i fråga är säker på att överklagandena kommer att avvisas.

– Den ena är inte ens behörig. Han gör det här bara för att jävlas. Men han har inte nått någon framgång och han kommer aldrig att göra det. Det finns inte på världskartan. Den andra är en tomte som sitter och värnar om insekter i vikar. Han har inte tagit reda på fakta, det har funnits en hamn här i hundra år och den kommer alltid att finnas. Jag är inte ett dugg orolig, deras överklagande kommer att avvisas.

Nacka tingsrätt ska nu bedöma huruvida detaljplanen vinner laga kraft. En process som kan ta uppemot ett halvår.

LÄS MER: Saneringsarbete stoppas – får böta halv miljon om bygget av Karlholms strand fortsätter

LÄS MER: Kommunfullmäktige sa ja till ny detaljplan för Karlholms strand