Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Besparingarväcker orohos rektorer

Rektorerna i Hofors kommun är kritiska mot besparingarna som skolorna tvingas genomföra.


Flera av dem uttrycker oro för att undervisningen ska bli lidande och undrar var hälsopengen har tagit vägen.

Budgetförslaget för nästa år innebär avsevärda försämringar för skolorna och nu växer oron hos rektorerna i Hofors kommun.

Summan som är avsedd för vikarier har krympt och en rektor pekar på att man redan i dag inte klarar av att hålla budgeten för vikarier.

En annan rektor menar att små barn blir lidande.

”Det går inte att lämna dem utan tillsyn. Vi försöker naturligtvis lösa detta med den personal som finns, men mitt ansvar för verksamheten och eleverna medför att jag ofta ser mig tvingad att sätta in vikarier.”

En fråga som de flesta rektorer berör är fortbildning, men budgeten för kompetensutveckling halveras och det sker samtidigt som den så kallade hälsopengen avskaffas.

Flera rektorer betonar också att det inte finns utrymme för oförutsedda kostnader. En av dem menar att en trasig kopiator kan ställa till problem, eftersom marginalerna är för snäva.

Många elever får även i fortsättningen använda utslitna möbler. Det finns nämligen inga pengar för nya möbler i nästa års budget.