Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Beställ viner lagligt - ända hem till dörren

Systembolaget är inte längre ensamt om att erbjuda goda viner till oss vinvänner.

Flera nätbaserade sidor säljer i dag helt lagligt vin direkt till oss konsumenter, och levererar varorna direkt hem till dörren.

Man tvingas dock köpa en låda om sex eller tolv flaskor.

En av de mest seriösa alternativen till monopolet är Winefinder som förra året sålde vin till svenskarna för 30 miljoner kronor och som väntar sälja för 70–100 miljoner i år.

Winefinder har funnits i sex år, men till en början krävdes medlemskap och en årlig avgift, vilket dock togs bort förra året. Det är i dag bara att registrera sig på företagets hemsida (HYPERLINK "http://www.windfinder.se" www.windfinder.se) och beställa.

Likt Systembolaget lanserar Winefinder nyheter från hela världen flera gånger om året. Och företaget garanterar att deras viner alltid ska vara billigare än Systembolagets priser på samma viner. Merparten av vinerna finns dock inte hos monopolet och det rör sig mestadels om exklusivare viner över hundralappen. Vinerna väljs ut från kvalitetskriterier som att de exempelvis fått minst 90 poäng av 100 i internationella eller inhemska vintester.

16 maj lanserar nätsajten drygt 40 nyheter; champagne, vita-, rosé- och röda viner. Och efter att ha testat samtliga kan jag konstatera att kvaliteten på flertalet är imponerade. Inte minst champagnerna från producenten Henri Giraud är läckra och personliga, säljs i blandade stilar om sex flaskor.

Rosévinerna som alla är av årgång 2009 och kostar från 88 till 235 kronor tycker jag däremot inte det finns anledning att satsa på, där har Systemet lika goda varianter till lägre priser. Det är bland de röda jag hittar många mycket goda och spännande viner, merparten från de klassiska europeiska vinländerna.

Riojavinet Cantos de Valpiedra, 117 kr, är klassisk i stilen med sammetslen röd bärighet och typiska vaniljiga fattoner i härlig harmoni.

Ett utmärkt grillvin i den mulliga, mycket smakrika skolan är sydfranska Pic Saint Loup Grand Terroir, 129 kr, liksom det helläckra överraskande koncentrerade Beaujolaisvinet Terres-Dorees, Cote de Brouilly, 149 kr. Mycket gott och väl prisvärt är även Rhônevinet Domaine Saint Gayan, 185 kr, från Gigondas som faktiskt smakar som en högklassig Chateauneuf du Pape, ett distrikt som också representeras av tre kalasgoda nyheter. Även Mallorca överraskar stort med ett riktigt kraftpaket med namnet An Negra, 373 kr. Och australiensiska Château Tanunda Shiraz, 200 kr, är också ett klockrent fynd i den smakrika skolan.

Tvingas jag bara välja ett vin så är det dock sydafrikanska Cederberg Cederberger, 178 kr, som gjorts på en blandning av merlot, pinotage och shiraz, som jag satsar på. Bjuder på en mycket lång, harmonisk och utvecklad smak av mogna mörka bär och rostade fat.

Sune Liljevall