Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Beställnings­jobb i Sätra

Graffiti på nybyggda Sätra Hälsocentral – det är alldeles som det ska vara. Jättesnyggt.

Inget olagligt. Beställt och utfört av Gävlekonstnären Rolfcarlwerner. På en betongmur nedanför ingången till hälsocentralen.

Konstverket är inte klart. Vintern kom emellan. Rolfcarlwerner säger bestämt ifrån. Han vill egentligen inte att vi ska skriva. Än.

Men väggmålningen som den ser ut just nu är en berättelse om stadsdelen och livet där. De vita husen bland glesa tallkronor. Barnen, bilarna, människor med tunga Ica-kassar.

I starka graffitifärger skildras både skönheten och ensamheten i ett bostadsområde. Skamfilade höghus där färgen rinner som tårar men som ändå är så skrämmande vackra i skymingssolen.

Här är barnets stora anklagande ögon och hunden som verkar lika frågande inför framtiden. En polisbil lurar bland buskarna. Naturen äter sig in bland asfalten.

Allt utfört som en serie avgränsade rutor. De kommer att skiljas åt av vita linjer, förklarar Rolfcarlwerner.

– Det kunde hända att jag gick till affären för att köpa en läsk, mötte någon och lyfte in det i målningen, säger han.

I en ögonblicksbild: två tjejer med barnvagn på gångvägen. I en annan – mannen bakom solglasögon och sjal, inte lika farligt tuff som han ser ut.

Stadsdelen är framförallt sina människor.

Men strålande samtidsskildring, Rolf.

Även om den som sagt långt ifrån är avslutad, ”till 70 procent kanske”.

Vi lovar att återkomma. Så att konstnären får berätta mer om processen och sina tankar om platsspecifik konst. Det ska också sägas att han i sin tur engagerat graffitimålaren Erik Saxin för att göra en av bildrutorna.

Rolfcarlwerner har tidigare anlitats av Gavlegårdarna för att utföra fasadmålningar på nyrenoverade hyreshus på Öster. Själva uppmålandet har inte kunnat påbörjas (vinterns fel igen).

Men när projektet presenterades sa konstnären att det var Österborna själva som skulle komma att synas på väggarna.

Något liknande, fast i mindre skala, har det alltså i skymundan blivit också på Sätra.

Tack vare fastighetsägaren, FastPartner. Som på sin hemsida förklarar att man ”i samråd med hyresgästerna beslutat att låta den erkände graffitimålaren Rolfcarlwerner utsmycka muren” på Sätra hälsocentral.

Jag trodde aldrig att jag skulle få anledning att berömma just FastPartner. Samma bolag som satt igång planerna på att riva Strömvallens läktare.

Men vi får buga för den här idén.

Även om den tillkommit för att bolaget ska slippa betala för att sanera ”klotter”.