Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Besynnerligt krångligt

Brustna omfamningar

Regi: Pedro Almodóvar

Med: Penélope Cruz, Llu’s Homar, Blanca Portillo med flera

Filmstaden, Gävle

Det här är Pedro Almodóvars stora film om sina två stora kärlekar. Livet och Filmen. Och för en regissör är det förstås svårt att skilja det ena från det andra. ”Brustna omfamningar” är fylld av anspelningar på filmklassiker, ”Fanny och Alexander” nämns till exempel.
”Brustna omfamningar” byter dessutom tempo och stämning, som i en personlig hyllning till filmhistorien. Ibland är det Almodóvar som vanligt som vi känner honom från ”Allt om min mamma”, ibland neoreralistiskt. Eller plötsligt är det en Hichcockthriller.
Och naturligvis finns en film i filmen. Inspelningen av ”Flickor och resväskor” pågår.
Som om det inte vore nog filmas en bakgrundsdokumentär som skildrar inspelningen av filmen i filmen!

Huvudpersonen i ”Brustna omfamningar” är, ja givet, regissör. Drabbad av blindhet skriver han dock numera enbart manus och lever under sin författarpseudonym.

Det som hände under mannens dramatiska sista inspelning har han begravt tillsammans med sitt gamla jag. Vi får del av minnena i tillbakablickar.
”Brustna omfamningar” rymmer heta känslor, passion och besatthet av en kvinnas ansikte (Penelope Cruz).
Den innehåller olyckor, lidande, homosexualitet och sjukhusscener. Den skildrar förhållandet mellan föräldrar och deras vuxna barn.
Allt som vi brukar förknippa med Almodóvar.

Här pusslar han ihop bitarna av ett liv som passerat. Trots all smärta måste man försöka leva det återstående fullt ut.

Fast ”Brustna omfamningar” är ett besynnerligt krångligt sätt att säga saken på. Man snärjs in i filmremsor i stället för att gripas av människornas öden.
För den som vill dela med sig av kärleken till just livet och filmen, är det väl dumt att vara så här distanserad.