Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Betalt för obetalt arbete

Annons

Småbarnsfamiljer ska få städhjälp för 150 kronor i veckan.

Syftet är att kvinnorna ska göra

karriär.

Det är TCO:s nya mål.

Men det är ett helt värdelöst förslag.

Tjänstemannaorganisationen TCO vill att småbarnsfamiljer, där båda föräldrarna arbetar, ska få en kraftig subvention på hushållsnära tjänster. Familjerna ska få städhjälp två till tre timmar i veckan för 150 kronor.

Genom det ska jämställdheten öka, eftersom kvinnorna slipper dra det tyngsta lasset i familjen.

”Vi vill ställa synen på det obetalda arbetet på huvudet så att man inte alltid tar för givet att det ska utföras obetalt av kvinnor”, säger Ulrika Hagström, utredare på TCO.

Hon säger också att om hushållsnära tjänster subventioneras kraftigt skulle även lågavlönade kunna få städhjälp.

Förslaget är uppåt väggarna. För det första anser jag att folk som skaffar barn, ska ta hand om dem. De ska vara hemma med barnen så mycket som möjligt, och lära barnen att de ska plocka upp sina egna grejer. De ska inte ha någon som går efter dem och tar hand om deras leksaker, eller tar hand om de vuxnas skitiga tvätt eller disk. Det får de faktiskt sköta själva. För mig är det ett tecken på dålig uppfostran, och att utnyttja människor.

150 kronor i veckan är dessutom 600 kronor i månaden. Det är mycket pengar för den som knappt har några. Men om en person har 600 kronor över i månaden är det då inte bättre att sätta in det på ett sparkonto åt barnen eller spara det till oförutsedda utgifter?

För det andra så bidrar hushållsnära tjänster till att skapa större klasskillnader, genom att de som har mycket pengar, lär sig att det hela tiden finns andra som tar hand om det de gör.

Och fråga mig, eller många andra som jobbat inom hotell- och restaurangbranschen eller inom handeln, hur en del människor med en helt annan bakgrund beter sig när de ska betala i kassan? Att de knappt tittar på en, att de knappt tilltalar en, eller att de ser på en som att man inte är värd något, och att de tror att man kan ta vilken skit som helst. Hur tror ni att det då skulle bli om hushållnära tjänster subventionerades?

Det finns andra vägar att öka jämställdheten, att visa att alla oavsett bakgrund är lika mycket värda, och samtidigt sätta barnen i första rummet. Det går genom att utjämna löneskillnaderna mellan kvinnor och män, att öka lönerna inom LO-kollektivet, skapa fler heltider, och se till att föräldrarna kan vara hemma mer med barnen när de är små, utan att det märks alltför mycket i ekonomin. Det är den rätta vägen.

Sofie Wiklund

sofie.wiklund@daladem.se

Mer läsning

Annons