Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Beteendevetaren: Sladdbarnen blir framgångsrika men modersbundna

– Sladdbarn fungerar exakt som barn utan syskon. De brukar bli lillgamla, extremt framgångsrika och har ofta svårt att dela med sig, säger beteendevetaren Elisabeth Schönbeck.

Har det gått sex år mellan barnen räknas det yngsta som ett sladdbarn.

– Definitionen av ”endabarn” är att de inte har syskon alls men sladdbarn blir ett funktionellt ”endabarn” för de har ingen att dela föräldrarnas uppmärksamhet med, säger Elisabeth Schönbeck, diplomerad småbarnspedagog och beteendevetare med inriktning syskonrelationer.

I boken ”Äldst, yngst eller mittemellan” beskriver hon hur din plats i syskonskaran påverkar vem du är.

– Sladdbarn får ofta bra självkänsla och självförtroende. De får mycket uppmärksamhet och tror ofta på sig själva. De blir ofta extremt duktiga och får bra betyg i skolan. Men det kan också bli en väldig press på dessa barn.

Många framgångsrika idrottare och även många i regeringen är sladdbarn.

Som sladdbarn kan du ha fyra eller fem vuxna, beroende på hur mycket äldre syskonen är, som daltar med dig och är överbeskyddande eller ställer höga krav och betraktar dig som en liten vuxen.

– Det finns två ytterligheter: Du kan bli ett ”baby-endabarn” eller ”vuxen-endabarn”. Enda barn och sladdbarn har dessutom svårare att frigöra sig från sina föräldrar. Det är ofta mamman som håller kvar, medvetet eller omedvetet.

Sladdbarn brukar också få problem med att hantera konflikter och dela med sig.

– De har inte lärt sig att avläsa koderna eftersom de aldrig blivit retade av syskon eller behövt dela med sig. Många får problem längre fram i arbetslivet för de klarar inte att bli skojade med på arbetsplatsen. Har man syskon har man lärt sig att man kan bråka men ändå älska varandra, säger Elisabeth Schönbeck.