Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Betong är tidlöst, sensuellt och coolt

/
  • KONCENTRATION. Lena Wallin, Uppsala, och Anette Olsson, Strömstad, jobbar intensivt och koncentrerat med sina betongverk.
  • KUNSKAP. Ingela Fredell, som rest till Ockelbo från Östersund, har fått en spricka i sitt trädgårdsfat, som dock går att laga. ”Men det gör ingenting. Sprickan innehåller kunskap, som jag kan förebygga 
i framtiden”, säger hon.

I helgen har kvinnor från hela landet stärkt Wij trädgårdars turistslogan ”Resmålet för dina sinnen” med att i dagarna tre skapa av betong, för trädgårdar.

Annons

Kursen, som avslutades
i går, var ett samarbete mellan Grön Form, Folkuniversitetet och Wij trädgårdar.
Kursen blev snabbt fulltecknad eftersom betong som möbel och prydnad är sedan några år en stor trend.
– Det sa vara vroom, så var det fullt, berättar Ninna Gunnarsson, arrangör genom sitt företag Grön Form.
Ninna berättar att betongen, sedan hantverket är avslutat, ska hållas fuktig i tre dygn för att få det långa liv som det är tänkt.
Håller i många år
– Härdningen startar under minst tre dagar och pågår därefter i 300 år då betongen bara blir starkare och starkare. Betongen är sedan stabil i 300 år för att de kommande 300 åren successivt brytas ner.
– Precis som den svenska tallen, inflikar Ingela Fredell som rest till Ockelbo från Östersund.
När jag så – för att bekanta mig mer med betongen – bad kursdeltagarna tänka ut ord för deras möten med betongen blev svaren:
Känsla, frihet, möjligheter, oändlighet, grovhet, utmaning, sensuellt och hårt, grovt och vackert, tidlöst, ”tillbaka i glada barndomens hink och spade”, kreativitet, ljuvligt, yta och – coolt.
Lärare var Annica Danielsson Almén från Uppsala.

Mer läsning

Annons