Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bevisen räcker inte för mord

Den man som misstänks i samband med Brynäsbranden kommer sannolikt att dömas för vållande till annans död, men inte för mord. Bevisläget kring branden då en 24-årig kvinna dog, är för oklart.

27-åringen ska nu genomgå en rättspsykiatrisk undersökning för att utröna om han ska dömas till fängelse eller psykiatrisk vård. Sannolikt kommer han att dömas för grov misshandel och vållande till annans död.

Advokaten nöjd

– Jag har hävdat hela tiden att det inte är fråga om ett mord, så jag är nöjd med att man diskuterar det som en misshandel i stället, säger 27-åringens advokat Peter Lindqvist.

– Däremot är jag inte nöjd med att tingsrätten valde att hålla kvar honom i häktet. Det föreligger ingen större risk att han återfaller i brott.

Det var i februari som den 24-åriga kvinnan bragdes om livet efter att ha spenderat kvällen på en fest med 27-åringen. De bägge följdes åt till hennes lägenhet. Vad som sedan hände är oklart. 24-åringens pojkvän ska ha hittat henne död i ett brinnande sovrum strax efter att 27-åringen lämnat lägenheten.

Vid obduktionen framkom att kvinnan utsatts för mycket kraftigt våld mot bålen men att den sannolika dödsorsaken var kolmonoxidförgiftning från brandröken i rummet. Man har också hittat tecken på våld i hennes lägenhet, som blodstänk och hårtussar.

27-åringen har åtalats för att han misshandlat kvinnan grovt och sedan anlagt branden i lägenheten.

Kvinnan aggressiv

Men han säger att kvinnan, som var aggressiv och självdestruktiv, själv tände på i lägenheten och att han stampade på en antänd kudde för att släcka elden innan han gick. Det våld han använde syftade till att lugna ner kvinnan.

Åklagarsidan hävdar att detta är omöjligt eftersom branden var för kraftig för att stämma med den korta tid som gick mellan att 27-åringen avvek från platsen och pojkvännen tillsammans med polisen tog sig in i lägenheten.

Allt tyder nu på att tingsrätten efter den rättspsykiatriska undersökningen kommer att yrka på att 27-åringen döms för grov misshandel och vållande till annans död.

Att påföljden skulle bli något annat än fängelse betvivlar åklagaren Christer Sammens.

– För en sådan här sak kan det röra sig om tre eller fyra år, men jag vet förstås inte.