Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bilden av Gävles muslimer är orättvis


För ungefär en vecka sedan publicerade Gefle Dagblad en artikel om att en radikal imam fick predika i Gävles moské.

Annons

Det stod att tidningen kunde avslöja detta, men så vitt jag vet var det ingen hemlighet. Hur det kommer sig att föreläsningen pågick i moskén är inte min skyldighet att ställas inför, däremot uppstår många frågor hos mig som muslim men även som Gävlebo.

Jag vet att det är upp till varje enskild individ att besöka den församling den vill och lyssna till den föreläsare den vill. Ingen kan hotas eller tvingas till något i det land vi lever i och detsamma gäller i moskén. Personligen har jag aldrig blivit hotad med helvetet eller blivit tilltalad på ett nedvärderande sätt av någon i Gävles moské. Imamen Riyad Al- Duhan alltid bemött mina frågor, funderingar och kritik med respekt.

Det tycks däremot vara acceptabelt i Sverige att politiskt bundna personer med främlingsfientliga åsikter, som Sverigedemokraterna, bjuds in till våra skolor att tala till våra barn. Det föreligger tydligen inget problem i att Richard Jomshof (SD) gästade Agenda på SVT för två månader sedan och anklagade massinvandringen samt islam för terrorproblemen. Det är minst lika oroväckande att personer med liknande extrema, rasistiska åsikter tillåts yttra sig som när en radikal muslim gästar en församling.

Journalister bör följa publicitetsreglerna där det tydligt framgår att massmedierna har i uppgift att bland annat förmedla korrekta och allsidiga nyheter. I år har Gefle Dagblad publicerat 17 artiklar där begreppet ”muslim” skrivits ut. Ungefär 70 procent av artiklarna är kopplade till IS eller extremism.

Det ger väl ändå inte en allsidig och bred nyhetsförmedling om varken muslimer eller moskéer?

I vintras häktades en präst i Uppsala för våldtäkt mot barn. Ska alla kyrkor uppmanas till att ta avstånd från alla våldtäktsmän och pedofiler? Ska alla präster och kristna församlingar behöva granskas för det? Vad skulle hända i så fall?

Jag är nästan säker på att det då skulle uppstå spekulationer kring kyrkorna samt skapa en oro i samhället. Och det vore beklagligt om hela den kristna församlingen skulle behöva ta ansvar för enskilda personers handlingar.

Likaså är det beklagligt att alla muslimer ska behöva drabbas på grund av enskilda personer.

Jag och många andra muslimer som jag känner i Gävle står inte för radikala åsikter och jag tänker heller inte ta avstånd från värderingar som inte existerar i min värld. Därför är det dags att lyfta upp mer positiva artiklar om muslimer och Gävles moské, för en mer allsidig nyhetsförmedling.

Liksom andra församlingar/ föreningar, samlar moskén in allmosor för att hjälpa fattiga och behövande. Muslimer har länge bidragit till att moskén kunnat skänka kläder och ge mat till flyktingar och fattiga.

Under fredagsbönerna blir muslimer uppmanade att uppföra sig väl, utföra goda gärningar, hålla tungan i styr och ha tålamod.

Moskén är en helig plats för oss muslimer, likt kyrkan är för kristna och synagogan för judarna. Moskén är en plats för oss där vi kan pausa våra hektiska liv, för att finna ett inre lugn och ladda våra själar med hopp och nya krafter. I moskén delar alla personer en gemenskap oavsett bakgrund eller etnicitet.

Låt oss dyrka vår Gud utan att bli anklagade för att befinna oss på en plats där man blir hotad med helvetet eller är omringad av IS- anhängare.

Bara tanken är skrämmande.

Lina Abusagr

journalist, samhällsdebattör och antirasist

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare
Annons