Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bildspel: Bland blommor och blader i Hållnäs

/

Nu kliar de gröna fingrarna på folk och värmen har gjort att vi har börjat handla växter lite tidigare än vanligt. Det märks på Källmossa Gård där är växhuset fullt av grönskande skönheter.

Annons

Jag missar närapå den lilla grusvägen där jag ska svänga in. Nästan direkt är ett växthus i blickfånget och jag framme vid Källmossa Gård i byn Slada på Hållnäshalvön i Norduppland.

Andra veckan i januari börjar Helena Sandström på Källmossa Gård så frön. Då sår hon bland annat och hängpetunia.

– Fröna är stora som fluglortar, säger Helena Sandström.

Nu hänger petuniorna där, stora och fina på rader.

Dörrarna står öppna på växthuset som är på 120 kvadrat, till och med en kortsida är öppen idag, för solen skiner och det är varmt. Inne möts du av ett prunkande hav av växter, en del har blommor andra står där i sin gröna fägring.

Växthuset byggdes 2013 och sen dess har Helena Sandström odlat och sålt växter.

Under säsong har hon öppet alla dagar i veckan. Hon öppnade sista april och brukar ha öppet till slutet av juni.

– Det har varit en väldig rush redan, det beror på värmen. Fortsätter det så här så är växterna kanske slut kring midsommar. Jag har det jag har sen är det slut, säger Helena. Det är roligt för många kunder kommer tillbaka så det gillar väl mina plantor, fortsätter hon.

I växthuset finns örter, perenner, grönsaksplantor och blomplantor.

Helena berättar att hon odlar det folk vill ha och att hon försöker ha ett annorlunda sortiment som till exempel pepparrot, hon vill att sortimentet ska sticka ut lite.

Helena känner mycket på bladen på örterna och luktar sen på händerna för att fånga doften som växten gett ifrån sig.

– Känn här, säger hon. Det är nästan som små bebisar lena och lite ludna. Det är min favorit, läkemalva, den blir så fin med små rosa skira blommor och den är bra för magen.

Julesnö heter en vit katt som ligger och sträcker ut sig på golvet.

– Han sprider glädje och ibland ligger han på plantorna, berättar Helena och skrattar.

Det är inne nu att odla växter man kan äta. Grönsaker och örter är på modet.

– Här är ramslök den är populär nu. Tv-kockarna använder den mycket i sina rätter. Och jag har 13 olika sorters tomater i år, tomater är väldigt poppis. Det finns gula, svarta röda och randiga här.

Vinbärstomat står det på en skylt. Det är den minsta tomaten i växthuset, tomaterna växer i småklasar som vinbär ungefär.

– Åbrodd, ta på den och lukta, den växten hade man med sig i kyrkan att lukta på för att hålla och vaken eller för att ha något satt göra sägs det, säger hon.

Den luktar friskt men inte så starkt nästan lite citron.

En röd kassettradio hänger på en spik.

– Den är ett bra sällskap på våren när allt ska planteras.

Det är mycket jobb, det är mer än ett heltidsjobb under säsong. Helena drar upp från frö, cirka 75 procent av de växter hon säljer.

– Jag älskar det här med att odla, när jag var lite kunde man sälja fröpåsar i stugorna, det gjorde jag. Tror intresset föddes då och min mormor odlade mycket.

– På våren och senvintern då brinner man som ett tomtebloss av iver, annars skulle man inte kunna hålla på med det här. Och man blir glad när gamla kunder kommer och berättar hur deras blomma växte hela förra sommaren och blommade så fint, säger Helena Sandström.

Läs också: Ett av Sveriges vackraste marsvin bor i Hållnäs.

Läs också: Sikhjälma i vinterskrud.

Läs också: Han blev förgiftad av sin squash.

Annons