Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bildt kliver runt i Gaza

”En rätt omänsklig situation” sammanfattade Carl Bildt omständigheterna i Gaza, med tillägget att en del av förstörelsen ”är anmärkningsvärd och medveten”. Den är ”långt större och gått längre” av vad som kan anses vara proportionerlig.

Annons

Bildt, med sitt sirliga och ganska oprecisa språk, ansluter sig, så måste han tolkas, till den massiva internationall kritiken mot Israel.

Det här kriget, som fördes mot Gaza, dess invånare och infrastruktur, slog sönder landremsans framtid, så långt den går att överblicka. Nu ligger industrier som betonghögar, tusentals jobb har försvunnit tillsammans med det mesta av hoppet om normalitet och förhoppningarna om bättre, eller åtminstone mänskligare tider.

Men rörelsen klev bara upp ur ruinerna och skickade ut sina poliser och soldater på gatorna när den väldiga israeliska krigsmaskinen dragit sig tillbaka. Bara några tiotal döda av de nästan 1 400 Israel dödade. Allt återgick till normaliteten, trots att den måste ses som nära nog absurd.

Bildt ser det där som alla andra insett; det här var ett krig mot Gaza i första hand. Några motiv för den massiva förstörelsen, som var särskilt omfattande när Israel redan var på väg ut ur Gaza, kan Bildt inte upptäcka. Undertexten lyser ändå starkt; förstör så mycket som möjligt. Spräng allt.

Den enda vägen bort från detta tröstlösa dödande och raserande är nya förhandlingar. Där måste Hamas sitta med, sade Bildt redan för några år sedan.

Nu, som minister och en del av EU:s utrikespolitik, väger han orden utan att byta åsikt; Hamas är den viktigaste parten på den palestinska sidan. President Abbas, som gärna poserar med fienden, är marginaliserad och utan makt och inflytande i Gaza och delar av Västbanken.

Abbas kan inte skriva under någonting som representant för palestinierna, vilket alla vet men som Israel, och USA, väljer bort. Men ska samtalen ha en chans att leda framåt krävs att Israel öppnar Gaza och släpper fram det invånarna mest behöver, livsmedel, energi, mediciner och cement.

Mer läsning

Annons