Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bildt och Rice reser nytt Irak

Annons

Oljepriset susar iväg mot 150 dollar fatet och protesterna mot allt högre bensinpriser har nått USA:s kärnland; snart har bara de förmögna råd att fylla tanken på stadsjeepen. Världen tränger sig på.

I Irak ligger världens största oljereserver dolda i sanden. Den är lätt att ta upp men arbetet hindras av sabotage och angrepp mot oljearbetarna. Leveranser kan inte garanteras.

Men framtiden rymmer väldiga planer. Med dagens oljepris, som är högre i morgon, kan Irak eller dess beskyddare, producera olja för 160 miljarder dollar om bara två år. Förra året nådde Iraks BNP 60 miljarder dollar.

De enorma rikedomarna lockar världens exploatörer. Många vill ha en del av kakan, men vem skall fördela tillgångarna och, en andrahandsfråga, utfärda garantier för att Iraks befolkning får en rättmätig del av inkomsterna?

Det handlar ofta om medeltida diktaturer vars befolkningar inte ens kan ana några demokratiska fri- och rättigheter. Kvinnorna är särskilt utsatta. Den demokrati som skulle spridas från Irak vidare gör undantag för USA:s oljeleverantör. Bush blundar för offentliga halshuggningar och kvinnors spöstraff.

Irak ringas nu in som den viktigaste framtida oljeleverantören. Men i dag rinner oljan ut i sanden i stället för att forslas från pumpstationerna mot exporthamnarna. Leveranserna kräver omfattande beskydd, utspritt över nästan hela landet. Det övergår USA:s förmåga. Där ges FN en roll; Irak skrivs in som en global angelägenhet.

På torsdag möts de inblandade i Stockholm, inbjudna av regeringen. Condoleezza Rice, en av krigets viktigaste inspiratörer, är hedersgäst. Också Bildt slöt upp bakom invasionen.

På dagordningen: Iraks återuppbyggnad.

Det Rice och George Bush lagt i ruiner, plundrat och raserat skall nu FN återuppbygga. En mäktig uppgift, om den ens är möjlig. Kostnaderna kan ses som astronomiska, men finansieras av den olja som pumpas upp när lugn och stabilitet inträtt.

En politisk cirkel sluts så: USA invaderade Irak, ödelade landet, lät döda hundratusentals, drev två miljoner på flykten, installerade en lydregim och söker nu, när dödandet tillfälligt avtagit, kontroll över oljan och finansiering av Iraks renovering. Planerna manglas ut i Stockholm.

Fredrik Reinfeldt hälsar välkommen och Carl Bildt placeras vid sidan av sin amerikanska kollega.

Tillfälle för fotografering.

Mer läsning

Annons