Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bildt-taktiken

I dessa dagar är det lätt att tänka att alla mediestrateger har fel. Den rådande mediestrategin vid en journalistisk granskning (pudla och säg förlåt, förlåt) verkar vara helt fel val. I stället finns det en annan strategi som ser ut att fungera helt lysande: Bildt-taktiken. (Total tystnad, och om journalisterna ändå inte ger sig: näsan i vädret, överlägset tilltal och tydlig visad irritation.)

I dag, om inget oförutsett inträffar, inleds rättegången i Addis Abeba mot de båda svenska journalisterna Johan Persson och Martin Schibbye. De båda journalisterna tog sig in i Etiopien med syfte att granska det svenska oljebolaget Lundins verkningar i området Ogaden. I ett brev som Martin Schibbye under fångenskapen skickat till sina före detta klasskamrater på journalisthögskolan skriver han: ”För att förstå vad vi försökte uppnå, läs Kerstin Lundells bok som publicerades av Ordfront förra året”.

Kerstin Lundell är journalist och författare. I den bok Schibbye refererar till, ”Affärer i blod och olja”, har Lundell samlat vittnesuppgifter från människor som under åren 2000–2009 utsatts för övergrepp i samband med det svenska oljebolaget Lundins framfart i Sudan och Etiopien. Det är fruktansvärda skildringar. Företaget misstänks bland annat för att ha bränt byar, för att bygga vägar och använt sig av barnsoldater för att vakta sina områden. Det finns vittnesuppgifter om dödade människor som naglats fast vid träd för att statuera exempel, och om systematiska våldtäkter. Övergrepp som tros ha skett med företagets goda minne, och under förra året inledde därför internationella åklagarkammaren en förundersökning gällande folkrättsbrott mot företaget.

Utrikesminister Carl Bildt satt i Lundins styrelse under åren 2000 till 2006. Under dessa år verkade företaget i Sudan och förhandlade med Etiopiens regering om att utvinna olja i landet. Carl Bildt använde sig ogenerat av sitt politiska nätverk från sin tid som statsminister för att göra lönsamma affärer. Han kallade sig själv ”handelsresande i fred och företagande.

I fallet Schibbye-Persson har Carl Bildt påvisat en häpnadsväckande arrogans, helt ovärdig en utrikesminister. Carl Bildts samröre med oljebolaget Lundin gör att vi bör ställa oss frågande till Bildts förmåga att behandla fallet Schibbye-Persson på ett rättvist och korrekt sätt.

Än så länge ser Bildt-taktiken ut att fungera klanderfritt. Det krävs uthålliga, modiga och pålästa journalister för att få de svar som Schibbye-Persson nu sitter i fängelse för.