Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Biljettkuren som försvann

Svikare, så kallade jag de som är skyldiga till rivningen i gamla biografen Spegelns unika 50-talsfoajé.

Skandal! Tillägger Länsmuseets byggnadsantikvarie Ulrika Olsson.

Det är hårda ord. Hon säger sin mening i ett inlägg på Länsmuseets Byggnadsvårdsblogg.

Att ta bort biljettkuren från biograffoajén är att ta bort en av de viktigaste komponenterna i miljön, den del som tydligt minner om biografverksamheten, konstaterar Ulrika Olsson.

Kultursidans artikel i gårdagens tidning har fått många att reagera.

Nu visar det sig dessutom att husägaren Gästrike Fastigheter uppenbart brutit mot Länsstyrelsens skyddsföreskrifter.

Föreskrifterna upprättades vid ombyggnaden av biografen Spegeln 1995. Länsstyrelsen gav då byggnadsvårdsbidrag under en rad villkor.

Bland annat anges att fast inredning inte får tas bort, flyttas eller förändras.

”Dessutom skall i foajén den väggfasta soffan, biljettkuren och den glasade entrén behållas och bevaras i ursprungligt utförande.”

För mig är innebörden glasklar. Biljettkuren ska behållas och bevaras i lokalen.

Den som vill bända på tolkningen kan kanske få det till att betyda att biljettkuren likaväl kan behållas och bevaras i källaren.

Men självklart var det inte det som Länsstyrelsen menade.

Vad händer nu? Det är nog bara att hämta in den trevliga elektrikern igen, han som fick i uppdrag att pietetsfullt montera ner biljettkuren, så får han montera den lika pietetsfullt tillbaka.

Chefen för Gästrike Fastigheter gick inte att nå för en kommentar under onsdagen. Inte heller chefen för Länsstyrelsens kulturmiljöenhet.

Frågor återstår:

Hade fastighetsägaren kontaktat Länsstyrelsen och bett om lov att bryta mot skyddsföreskrifterna och riva biljettkuren?

Enligt obekräftade uppgifter: nej.

Valde fastighetsägaren att läsa skyddsföreskrifterna på sitt eget sätt?

Byggnaden har fått ny ägare sedan renoveringen 1995; faller kulturhistoriska värden lättare mellan stolarna vid ägarbyten och vad ska man göra åt det?

Länsmuseets byggnadsantikvarie Ulrika Olsson påminner om fallet med den gamla Skeppshandelsbutiken på Alderholmen. Då hävdade en nybliven ägare att han inte fått några besked om att Länsmuseet ville skydda den. All inredning hann slängas, förödelsen var redan ett faktum när händelsen uppdagades. Inget kunde räddas.

För Spegeln är det ännu inte försent.

Men det borde vara Gävle kommun som säger ifrån, istället för att tyst heja på när en kulturhistoriskt värdefull miljö undan för undan slaktas.