Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Billström borde skämmas

Annons


Kennet Lutti vågade verkligen ryta till mot migrationsminister Tobias Billström i Arbetarbladet nyligen. Det var befogat. Billström borde skämmas för allt strunt han påstått om de europeiska romerna.

Tobilas Billström sitter säker och trygg här i Sverige och uttalar sig om människor som flyr för sitt liv undan misär och förföljelse. Han kan äta och dricka gott medan de han uttalar sig föraktfullt om i många fall tvingas hålla sig till vad de hittar i soptunnorna runtom i Europa.

Billström tycks tro på sina ministerkolleger runtom i Europa som berättar om hur fint de ordnat det för romerna i sina länder. Det är bra att journalister visat oss bilder och filmer om hur det ser ut i verkligheten om inte Billström själv orkar ta sig en titt på förhållandena. Man städar upp i ghettona med brutala metoder. Romerna ska bort från gatorna.

När bl a FN, Europarådets Thomas Hammarberg och Amnesty kritiserar de länder där förhållandena är värst försvarar sig dessa länder med att de skrivit under minoritetskonventioner och t o m gett romerna utökade rättigheter. Hur kommer det sig då att majoriteten av romerna i Östeuropa och på Balkan fortfarande bor i ghetton, under broar, i undermåliga bostadsområden där kommunerna inte asfalterar vägarna och inte ordnar med vatten och el?

Listan på missförhållanden kan göras lång. Om romerna skulle ha samma chans till boende och utbildning som majoritetsbefolkningarna skulle de knappast fly från de länder där de bott i generationer och där de begravt sina släktingar. Men Tobias Billström är kanske av annat virke? Han skulle kanske stanna kvar i ett land som vill utestänga honom från medborgerliga rättigheter? Hur vore det om Billström och regeringskollegerna skulle testa en vardag utan mänskliga rättigheter?

EU-politikerna, även svenska, har skålat i champagne för Schengenavtalet och Lissabonfördraget. Det har talats om fri rörlighet, men man har glömt att säga högt att denna frihet inte rör romerna, ett folk som funnits i Europa sedan 1300-talet. Har man glömt att romerna är en del av den europeiska kulturhistorien och faktiskt också en del av europeisk krigshistoria? Svenska krigsherrar använde sig av romer som soldater under hela medeltiden. Romerna ingick också i andra härar runtom om i Europa.

Romernas villkor är ingen partipolitisk fråga utan en övergripande fråga om lika rätt och värde för alla människor. Det säger sig ju också de flesta hålla med om. Varför kan man då inte stå för detta i praktiken? Romerna kan inte vänta längre medan tjänstemännen och politikerna äter sina middagar och fraktas i första klass för att studera romernas villkor från ovan.

Domino Kai
dramapedagog

Mer läsning

Annons