Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bilsportförbundet backar upp ny skola

Dragracing, rallycross och karting. Det står på schemat om det nya motorsportsgymnasiet i Tierp blir verklighet.

Annons

– De inriktningarna finns ingen annanstans i landet, motiverar Hanna Sandberg, utbildnings- och utvecklingsansvarig vid Svenska bilsportförbundet.

Den nya friskolan som Yrkesakademin vill starta ska vara verksam i anslutning till den nya motorarenan utanför Tierp som ska stå klar kommande sommar.

En ansökan finns hos Skolverket, och slutgiltigt besked väntas innan årsskiftet.

Men ett viktigt steg på vägen är nu avklarat. Yrkesakademin får uppbackning av Svenska bilsportförbundet. Den nya arenan och Yrkesakademins erfarenhet av att driva andra friskolor med idrottsinriktning har varit avgörande.

– Vi har tittat på om det är genomförbart. Det är inte bara att det ska finnas en bana att träna och köra på. Det är också viktigt hur de vill jobba, hur det är med tränare, möjlighet till fysträning och annat. Vi tycker att det här ser jättebra ut, säger Hanna Sandberg.

Stöd från förbundet

De tre sporterna – dragracing, rallycross och karting (gokart) – som valts ut är rekommenderade av förbundet. I samtliga finns det behov av en gymnasial utbildning.

– Det krävs mycket för att man ska kunna livnära sig som förare i motorsport. Blir man inte en betald förare så är det bra om det finns något att falla tillbaka på. Här får man träna och en utbildning samtidigt.

Tomas Ringsby är utvecklingschef vid Yrkesakademin. Han är nöjd med stödet från Bilsportförbundet.

– Långsiktigt vill vi ha fler idrotter. Gärna motorcykelsporter, säger han.

Skolan ska ha 50 elever per årskurs. Ungefär tre eftermiddagar per vecka viks åt motorsporten. Resten av skoltiden är det vanliga gymnasieämnen. Ringsby hoppas på sökande från hela landet. Intaget bygger på betyg från grundskolan.

– De som har intresset och är aktiva inom idrotterna ska söka, säger han.

Därför är de sporterna utvalda

l I dag finns det inga särskilda gymnasieutbildningar för just dragracing, karting och rallycross. Hanna Sandberg, Svenska bilsportförbundet, om varför det är dags för just dessa tre.

DragracinG

– Det är många unga som börjat med det och det är en sport som är på framväxt.

RallycrosS

– Sverige är en stark nation inom rallycross. Det är vi inom dragracing med, men rallycross har vi hållit på med länge.

KartinG

– Karting är tävlingsnamnet. I övriga sammanhang kallas det gokart. Det är en viktig sport eftersom att det ofta är den motorsporten som unga börjar med.