Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Biogas en lösning mot myggplågan

Annons

Går det att röta mygg? Ja, det går nästan i alla fall. Biogasproduktion kan faktiskt vara en del av lösningen för bekämpning av mygg. Men biogasen betyder mer än så. Ökad produktion och användning av biogas i Gävle-Dalaregionen ger mer fossilfri energi, men också nya jobb och den kan öka lönsamheten för jordbrukare. Dessutom ger biogastillverkning ett tydligt kretslopp med återförd näring till åkrarna och ett miljövänligt sätt att hantera organiskt avfall.
Nu är valrörelsen i full gång. Trots att biogas är en viktig del i en framtida energimix får den inte alls uppmärksamheten den förtjänar. Kanske är inte rötning och uppgradering den mest glamorösa frågan. Men den är viktig och en riktig framtidsbransch. Tack vare Alliansens energiöverenskommelse finns en framtidstro i energibranscherna.
Men hur hör det här ihop med myggen? Jo, i veckan besökte vi Biogas Mitt. Ett av projekten som Biogas Mitt arbetar med är Älvängarna. Det är inte raketforskning, men det är riktig och handfast miljöpolitik. Lösningen är så enkel som att återuppta slåtter. Det ger nämligen både grönt att röta till biogas plus ett öppet landskap. Slåttern utjämnar marken och torkar upp myggens kläckningspölar. Då blir det helt enkelt färre mygg och då behövs inte lika mycket gift för att komma till rätta med myggplågan senare. Det skulle vara en välkommen nyhet för alla i Österfärnebo.
Dessutom är öppna landskap viktigt för den biologiska mångfalden. En annan del är att vackra, öppna vyer ökar attraktiviteten för att leva på landsbygden. Varken bofasta eller turister gillar sly och mygg.
Gävleborg behöver inte fortsätta vara ett stopplän, platsen där biogasutvecklingen tar slut. Utmaningen är ledarskap och samordning. Det kräver att fordon, produktion och tankställen kommer igång samtidigt. Miljöfrågorna handlar inte om att våga säga den högsta siffran i debatten. Tvärtom handlar miljöfrågor om handfasta, riktiga åtgärder. Det är vad moderat miljöpolitik levererar.
Gävleborg ska inte kännetecknas av att biogasbilar, eller andra bilar heller för den delen, saknar tankställen i länet. 1 oktober öppnar första biogasmacken i Gävle. Det är utmärkt. Vi hoppas att det snart blir fler ekogasmackar i regionen. Vår politik ger förutsättningarna för det.
Sofia Arkelsten
Riksdagsledamot och miljöpolitisk talesperson (M)
Tomas Tobé
Riksdagsledamot för Gävleborg län (M)
Inger Källgren Sawela
Oppositionsråd (M)

Mer läsning

Annons