Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Biogasanläggningen kör i gång i oktober

1 oktober startar produktionen av biogas vid Duvbackens reningsverk. I går tog kommunfullmäktige beslut om de garantiförpliktelser som behövs. Men nära hälften av politikerna var emot beslutet.

Annons

Sedan tidigare är det bestämt att biogasproduktion med hjälp av slamprodukterna som uppstår vid reningsprocessen vid Duvbackens reningsverk ska komma igång under året.

Anläggningen som ska konvertera gasen från rötningsanläggningen till fordonsgas beräknas kunna provköras 1 oktober, men för att kunna finansiera nödvändiga investeringar på Duvbacken krävs att Gävle kommun tecknar två så kallade garantiförpliktelser.

De kan närmast förklaras som borgensåtaganden och innebär att Gävle kommun, i stället för den andra två inblandade aktörerna Gästrike Vatten och biogasbolaget SBI Ekogas, står för de ekonomiska riskerna i projektet.

Garantiförpliktelserna delade upp politikerna i två läger när beslutet skulle fattas.

– Man blir fundersam över att skattebetalarna ska stå för sådana garantier. Jag måste ifrågasätta om det här är en ekonomiskt vettig satsning, sade Micael Dahlberg (M).

– Kommunen som aktör ska vara pådrivande, garantierna behöver inte vara ett risktagande, sade Lili André (KD).

– Jag tror inte att det är någon som är emot biogas. Vad vi inte är överens om är att kommunen med det här beslutet tar bort alla incitament för parterna att göra rätt för sig, sade Per-Åke Fredriksson (FP).

”Krångligt avtal”

– Det här är ett ganska krångligt avtal, men det är nödvändigt för att få till stånd biogasproduktionen. Vi ser det som en minimal risk att gå in med ett borgensåtagande, för det är en enorm efterfrågan och en enorm brist på utbud av biogas i dag, sade Roger Persson (MP).

Beslutet blev till slut att den rödgröna majoriteten och Kristdemokraterna röstade för garantiförpliktelserna, medan resten av partierna röstade emot.

Sedan Gävles första gasmack togs i bruk i höstas på Sörby urfjäll har Ekogas sålt naturgas, som är ett fossilt bränsle. Först när den egna produktionen är igång kommer man att kunna köpa biogas från macken.

Annons