Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Biologism

Annons

kan växa ut från kroppen helt naturligt. Eller när du styr ditt dataspel med tanken. Dessa futuristiska scenarier är inte långt bort enligt tidningen Bon, som i sitt senaste nummer fördjupar sig i den nya biologin.

"Bodyprinting" att bokstavligen skriva ut organ och lemmar är bara tio år borta enligt vissa forskare. Celler i kroppen minns hur våra kroppsdelar ser ut, även de som blivit stympade och som genom magi, men egentligen stamceller, kommer organ kunna odlas fram. Läbbigt, men väldigt fascinerande.

som styrs av våra nervimpulser är ännu närmare och spel som injicerar hjärnan med känslor, smaker och dofter kommer också snart finnas på marknaden.

Mediciner som reparerar kodfelen i din DNA blir också verklighet och sjukdomar förebyggs istället för att botas.

Levande maskiner, kläder som bokstavligen andas, cyborgdjur och plastikoperationer utan skalpell. Könsbyte med hjälp av genetik. Det verkar inte finnas någon ände experimentlustan och tillämpningarna. Snart är kanske det eviga livet inte så långt borta.

Häftigt och otäckt.

vad vi kommer att göra med alla kunskaper, om den nya biologin leder till utveckling och en bättre värld eller om den kommer missbrukas och vi vaknar upp i någon slags dystopi en dag. Fascinerande är det i alla fall.

Mer läsning

Annons