Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Biorecension: Selma

Selma är namnet på en stad i Alabama som under mitten av 60-talet blev en historisk brännpunkt för den amerikanska medborgarrättsrörelsen.

En plats där segregation, rasrelaterade mord och diskriminering mot färgade hörde till den värsta i landet.

Pastorn och rättvisekämpen Martin Luther King (här spelad av David Oyelowo) var en av frontfigurerna i denna rörelse. När vi träffar honom har han redan hunnit hålla sitt berömda tal ”I have a dream”.

Inflytandet är stort, men inte stort nog när han sitter i hopplösa samtal med dåvarande presidenten Lyndon B. Johnson. Afroamerikaner har officiellt rösträtt, men – som exemplifierat i en liten roll spelad av Oprah Winfrey – hålls borta från valbåset med systematisk skrämseltaktik. Jämlikheten finns bara på papper. I praktiken utövar vita makthavare samma värdighetsberövande förtryck.

Med en president som prioriterar annat blir det till att samla krafterna i en fullt hängiven folkdemonstration. En marsch över en symbolisk bro väcker genom media medlidande hos såväl vit som svart, jude som kristen. Det som fredligt vill sägas blir dock, som bekant, inte alltid fredligt bemött.

Söker man ett fulländat biografiskt drama om doktor King är ”Selma” nog inget bra förstahandsval. Här är det själva kampen som är kärnan, även om de individuella rollerna – graciöst axlade av en ypperlig ensemble – bidrar avsevärt till att hålla dig engagerad som observatör.

Det blev ingen Oscar för bästa film (den äran gick till ”Birdman”), men däremot en gyllene gubbe för ”Glory” – en sång av Common och John Legend, vars minst sagt mäktiga framförande på årets gala inte lämnade någon oberörd.

Detsamma törs jag lova om berättelsen i sig. En starkt gripande frihetskamp som marscherar rakt in i själen.