Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Birgitta stöttar när sorgen blir för svår

När Britt Erikssons sambo blev sjuk ryckte Birgitta Sedwall in – peppade, fixade och fanns till.
– Hon har hållit ihop mitt liv, säger Britt som verkligen tycker att Birgitta förtjänar en tulpanbukett.

Prick klockan åtta ringer det på dörren hemma hos Britt Eriksson i Bomhus. Hon har bett vännen Birgitta Sedwall att komma dit för att hjälpa henne att sätta upp några tavlor.

Visserligen har hon tavlor som ska upp – men det är egentligen en förevändning för att med hjälp av Arbetarbladet överraska med en tulpanbukett.

– Det är för att du har ställt upp så otroligt för mig i flera år, säger Britt och kramar om Brigitta

– Åh, vad härligt! Visst har man fått uppskattning förr men aldrig något sådant här. Då känns det verkligen att man har gjort något, konstaterar en rörd Birgitta.

Som så ofta när de träffas blandas skratt med tårar. Det är så de har hanterat de senaste åren som har rymt både sjukdom, sorg och förluster.

Från början var det egentigen Britts sambo Dick Söderström och Brigitta som var vänner. De kände varandra från Röda Korset och när han blev sjuk och senare gick bort var det självklart för henne att hjälpa till.

Hon tog med Dick på utflykter, följde med på sjukhusbesök, avlöste Britt så att hon under några timmar kunde komma ifrån och tänka på annat.

Hon fixade och donade, peppade och pratade. Och när Britt behövde flytta var det Birgitta som hjälpte till med att leta lägenhet och flyttstädning.

– Hon har funnits med hela tiden. Det är enormt att ha ett sådant stöd. Att veta att när man inte orkar längre finns det alltid någon man kan ringa, säger Britt.

– Ofta behöver man inte ens ringa. Hon förstår när man mår dåligt och bara kommer.

Att ställa upp och hjälpa till med det man kan är något som Birgitta har fått med sig hemifrån.

– Jag kommer från en släkt där det alltid har varit viktigt att ta hand om varandra och höra av sig. Och jag har själv också fått mycket hjälp. När min mamma gick bort var det Britt som hjälpte mig, säger Birgitta.

Du är inte sur för att hon lurade hit dig?

– Nej då. Jag är jätteglad.