Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Biskop ledde protestmöte mot utförsäkringar

Mitt i rekordvärmen samlades på måndagen 300 personer på Stortorget för att protestera mot bristerna i sjukförsäkringssystemet.

På talarlistan fanns bland andra en utförsäkrad kvinna, en läkare och en – biskop.

– När vi i kyrkan ställer oss på torget, då menar vi allvar, sade Ragnar Persenius efteråt.

I 29 svenska städer, däribland Gävle, samlades folk på måndagseftermiddagen för att stödja det så kallade påskuppropet mot den utslagning som sjukförsäkringssystemet resulterat i.

Bland initiativtagarna till manifestationen fanns Svenska kyrkan, som i det här fallet alltså inte tvekat att ta ställning i en partipolitiskt laddad fråga.

– Kritiken har uppfattats som en attack på regeringen. Men vi vill fokusera på de utsatta människorna. Sedan är det upp till politikerna att tala om hur problemen ska lösas. Om de gör det blått, rött, grönt eller gult har vi inga synpunkter på, sade Ragnar Persenius efter sitt framträdande på Stortorget.

i talet sade biskopen att konsekvensen av att dagens trygghetssystem inte fungerar är att människor blir kränkta och berövade sin värdighet.

– Så kan vi inte ha det. Som medmänniskor måste vi kunna kräva att alla behandlas mänskligt och med respekt.

Det är från början fotfolket inom Svenska kyrkan som reagerat och fått med sig kyrkoledningen i ett påskupprop.

– Vi skulle ha skrikit långt tidigare och det ska vi alltid göra när det handlar om människor som far illa, menade Anneli Ekholm, diakon i Valbo.

En av talarna vid påskupproret som har egen erfarenhet av hur trygghetssystemet fungerar eller inte fungerar är utförsäkrade Gävlebon Birgitta Ågren, som Arbetarbladet berättade om i lördagstidningen.

– Förinta inte oss svaga, sjuka och fattiga. Det kan inte bara finnas friska, rika och elitbarn. Låt oss tillsammans kämpa för ett försäkringssystem där individen sätts i centrum, sade hon efter att ha delat med sig av sin historia från sin mångåriga kamp mot Försäkringskassan.

Hector Lerner kritiserade sjukförsäkringssystemet utifrån sitt perspektiv som läkare. Han tyckte att det är hög tid att vårdpersonalen nu får komma till tals.

– Det är de sjuka som har kommit i kläm när läkarna blivit överkörda av en politik byggd på misstro och missuppfattningen att sjuka människor bara är lata och att läkarna är snälla personer som inte kan sköta sitt jobb på ett opartiskt sätt.