Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bistra tider kräver handling

Vi har alla kunnat följa medias rapportering om stora varsel och uppsägningar runt om i hela Sverige. Finanskrisen fördjupar konjunkturnedgången, bankerna tar inte sitt ansvar genom att låna ut pengar till företag som blöder av likviditetsbrist.

Annons

I våra hemtrakter blir IF Metalls medlemmar varslade om uppsägning på Sandvik, Ovako, samt många mindre verkstadsföretag i en takt som saknar motstycke i historien.

Nu är det dags att regeringen även ser alla anställda som går mot arbetslöshet som innebär en starkt försämrad hushållsekonomi genom låg a-kassa med allt vad det innebär.

Därför kräver vi att regeringen agerar snabbt och klokt för att mildra den växande jobbkrisen så att våra företag och de anställda kan övervintra lågkonjunkturen så långt det är möjligt.

Vi vill att regeringen:

* Tvingar in bankerna i krisplanen genom lagstiftning som möjliggör likviditet till företag.

* Ger statlig kredit- garanti till sunda framtidsföretag i likviditetskris

* Underlättar för investeringar i både industri och infrastruktur för ökad produktionsförmåga.

* Ger AP-fonderna ansvar som långsiktig ägare så att inte företag reas ut till kortsiktiga ägare.

* Prioriterar bristyrkesutbildningar, lätta på arbetslöshetskravet för att gå en sådan utbildning.

* Satsar på kompletterande utbildningar för dem som har industriell bakgrund så att industrin kan rekrytera när krisen är över.

* Skapar utbildnings- program även för anställda som tillfälligt inte behövs i produktionen. De behåller sin anställning men är tjänstlediga under utbildningstiden.

* Höjer taket i a-kassan till 950 kronor per dag och ändra i beräkningsreglerna så att ersättningen för dem under taket faktiskt blir 80 procent.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel