Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Björn Ryd om att tvingas sluta som vd för SKFAB: "Det kom som en chock för mig och det är felaktigt"

 
Spritskandalen i Svenska kommunförsäkrings AB
Visa alla artiklar

I intervjuer med olika medier säger Björn Ryd, vd i det omskrivna bolaget SKFAB, att han felaktigt pekats ut som ansvarig för den vidlyftiga representationen i bolaget.
– De har utpekat mig som att jag sitter och super hela tiden, säger han till GT Expressen.

Annons

Björn Ryd, vd för Svenska kommun försäkrings AB, blev arbetsbefriad från sitt uppdrag efter att Arbetarbladet ställt frågor till styrelsens ordförande, Åsa Wiklund Lång (S), om bolagets representation. Dessutom togs beslut om att inleda en extern granskning.

Kvitton som Arbetarbladets reportrar begärt ut visade på en bild av ett bolag där företagskorten bland annat används för att köpa alkohol före och efter konferenser och middagar.

– Det är helt förkastligt. Det finns inga försvar och det finns inga förmildrande omständigheter, sa Åsa Wiklund Lång efter att ha fått tagit del av det material som Arbetarbladet granskat.

Under måndagen uttalade sig Björn Ryd i olika medier om den pågående granskningen och att han arbetsbefriats.

– Jag är entledigad som vd och det kom som en chock för mig och det är felaktigt. Naturligtvis är det så, säger han till SVT Västernorrland.

I samma intervju säger han att han bara har koll på sin egen representation och att det som presenterats är en grav förvrängning av verkligheten.

Han har även uttalat sig i tidningen GT Expressen.

I granskningen har Arbetarbladet kunnat visa på hur bolagets vd och kundansvarige regelbundet dricker och bjuder på stora mängder alkohol och mat på företagets – och därmed skattebetalarnas bekostnad.

Det finns exempel när bolagets kundansvarige bland annat köpt 40 enheter sprit under en resa till Trondheim – och där Björn Ryd tagit en middag på företagskortet där man bland annat köpt tio julöl och elva akvavit i samband med en middag där tre maträtter serverades. Han har även köpt champagne på bolagets bekostnad.

Styrelsens ordförande ansvarar för att attestera Björn Ryds kvitton. Men Björn Ryd ansvarar för att attestera sin personals utlägg – exempelvis de mat- och alkoholnotor som bolagets kundansvarige har köpt på bolagets bekostnad.

Björn Ryd har även fått tagit del av det material som ligger till grund för Arbetarbladets granskning.

Måns Montell (M), ledamot i SKFAB regarerade starkt på avslöjandet om att Björn Ryd bjudit på champagne i samband med en träff där hans hustru samt tillförordnade vd:n Karl-Ove Andersson och hans fru deltog.

– Det är för mig helt obegripligt hur man kan ta och sätta upp en kostnad för mat och dryck som deras fruar har ätit, säger han och fortsätter:

– Det finns så många fel i det här kvittot.

Arbetarbladet har återigen varit i kontakt med Björn Ryd men han ville inte kommentera granskningen närmare just nu.

Läs de övriga delarna i vår granskning:

Kommunala vd:n Björn Ryd arbetsbefriad efter Arbetarbladets granskning – bolaget har festat upp hundratusentals kronor: "Det värsta jag sett"

TV: Så reagerar vd och ordförande på avslöjandet om festerna på skattebetalarnas bekostnad

Kommunala bolaget i Gävle pimplar öl på kvällarna – låter skattebetalarna betala notan: "Det är helt förkastligt"

Politikern som var med på deltagarlistan till spritfesterna: "Det här ska utredas noggrant"

Wiklund Lång (S) om bristerna i attestrutiner:"Jag har varken sett eller attesterat några räkningar från Björn Ryd"

Kommunala vd:n Björn Ryd festade på företagskortet – fortsätter plocka ut 190 000 i månadslön