Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Björnbluffen skapade skräck

För 80 år sedan drabbades hela Järbo av björnfrossa. Färska björnspår satte skräck i byborna och fyndet väckte stor uppståndelse i pressen.

Men björnen visade sig vara en raffinerad bluff, utförd av två ynglingar med skämtlynne.

Annons

Det är Järbobon Pelle Jäderberg, 89 år, som ringer till Arbetarbladet och påminner oss om historien. Han var bara liten skolpojke men minns ändå de där dagarna i april 1931.

– Det var strejk på yllefabriken och de här två pojkarna gick väl och hade tråkigt, berättar Pelle.

De påhittiga killarna Anton Jansson och Paul Dahlgren bad kompisen Olle Eriksson tillverka björnfötter av trä och skinn. Fem krökta tretumsspikar blev björnklor och sedan var det bara att skrida till verket.

I en artikel i Arbetarbladet 1981, 50 år senare, berättade då 78-årige Anton hur han och Paul gav sig ut mitt i senvinternatten för att genomföra sitt spratt. I två timmar gick de omkring och lämnade spår bland annat längs järnvägen.

”Vid vår promenad gick jag först. Paul kom efter och gjorde bakspåren. Han höll mig i rockskörten för att vi skulle få det rätta avståndet och inte komma ifrån varandra eller på var sin sida om ett träd i mörkret. Vad jobbigt det var! Men vi hade hemskt roligt samtidigt”, berättade Anton för Arbetarbladets reporter.

Killarna nöjde sig inte med fotavtrycken i snön; nej mer avancerat än så skulle det bli. Med hjälp av middagen dagen före bestående av paltbröd, lingon och blåbärssylt kunde skämtarna dessutom lämna trovärdiga klickar av ”björnbajs” längs färdvägen.

Pelle Jäderberg, som då var nio år och bodde i Skräddans fäbodar, minns väl när spåren upptäcktes.

– Det blev en väldig uppståndelse och jag blev tillsagd att stanna hemma från skolan, berättar han.

– Spillningen lade man i en tändsticksask som skickades till Stockholm för analys och enligt svaret var det verkligen björnspillning som hittats.

Järbobjörnen vållade stora rubriker också i rikspressen och det blev rena folkvandringen till Hålldammen för att se ”björnspåren”. Många bybor laddade bössorna och tyckte att björnen borde skjutas. Tvivlarna var få, men det skulle snart visa sig att de hade rätt.

Exakt vad som ledde till att bluffen avslöjades vet inte Pelle Jäderberg, men 22 april 1931 berättade Arbetarbladet om hur de falska björnarna hade gått tillväga för att lura så många. Ingen av dem hade kunnat drömma om att det skulle bli ett sånt liv med anledning av deras tilltag.

– Pojkarna fick order om att infinna sig hos disponent C W Larsson. Men disponenten hade humor och i stället för att straffa dem gav han dem 50 kronor var. Så bra tyckte han att pojkarna hade genomfört sitt skämt, berättar Pelle Jäderberg.

I dag är det få Järbobor som minns björnskämtet från 1931, men en visa som skrevs efter händelsen har hållit liv i historien genom åren. ”Björnvisan” skrevs av den unga väverskan Tora Johansson från Ockelbo.

– Den sången har jag sjungit många gånger och jag sjunger den fortfarande om någon vill höra den, säger Pelle Jäderberg.