Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Björnen en utmaning för nya jägare

/

Björnen – det största och farligaste rovdjuret i Norden har blivit en utmaning för en ny generation jägare. Det är unga i åldern 18–25 som specialiserat sig på rovdjursjakt. I år får rekordmånga björnar skjutas.

Annons

– För tio år sedan sköts de flesta björnarna av älgjägare som stötte på en björn. Nu är det unga jägare i åldern 18–25 år med duktiga björntränade hundar som specialiserat sig på rovdjursjakt som fäller de flesta björnarna, säger jägaren Rasmus Boström från Älvdalen.

Rasmus Boström har hittills skjutit 23 björnar. Han minns fortfarande känslan när han fällde den första björnen.
– Jag hade jagat björn i fem års tid utan att ens ha sett en björn. Men när en kamrat fick tag på en riktigt duktig björnhund blev det bra jaktlycka. Det går knappt att beskriva om hur det kändes när jag sköt den första björnen. Det kändes helt enkelt otroligt. Det känns fortfarande väldigt stort att gå ut i skogen och jaga björn, säger Rasmus Boström, som skrivit böcker om sina jaktupplevelser och turnerat runt i landet och delat med sig av sina erfarenheter.
 – Alla jägare vet att björnen är ett djur som kan skada och döda en person. Jägarna har en oerhörd respekt för det stora rovdjuret och det finns många jägare som hoppas slippa stöta på en björn i skogen. Men det blir också allt fler jägare, främst de riktigt unga jägarna, som specialiserar sig på rovdjursjakt – mård, räv, lo och björn. De senaste åren har tilldelningen av björn ökat kraftigt och då lönar det sig att satsa på specialutbildade hundar, säger Rasmus Boström.

För några år sedan fick jägarna hård kritik av länsstyrelsernas jaktvårdskonsulenter då ett stort antal björnar blev skadeskjutna utan att man lyckades spåra upp djuren.
Det fanns även ett missnöje i jägarkåren över situationen eftersom de björnar som misstänktes vara skadeskjutna, men som inte hittats räknades som fällda björnar.
- Under fjolårets jakt så var det glädjande nog väldigt få björnar som inte spårades upp. Det beror bland annat på att det nu finns fler skickliga björnhundar runt om i landet som spårar upp björnarna, säger Rasmus Boström.

Inför årets björnjakt som startar på fredagen har ett 15-tal björneftersöksekipage specialutbildats av Svenska Jägareförbundet i samarbete med Skandinaviska björnprojektet och Viltskadecenter.
De flesta björnjägarna har enligt Svenska Jägareförbundet även tagit Björnpasset, som är ett frivilligt skjutprov och information om vad som gäller för björnjakten.

Mer läsning

Annons