Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bjudresor hör till undantagen

Bjuden på resa från ett företag? Inte okej om du är anställd eller förtroendevald inom Gävle kommun. Men reglerna verkar vara okända för de flesta.

Efter att det framkommit att Moderaternas partisekreterare Sofia Arkelstens blivit bjuden av oljebolaget Shell på en resa till Sydfrankrike och sedan röstat igenom förslag som berör oljebolagets verksamhet har frågan om mutor och bestickning bland förtroendevalda tagit fart.

Vi ville veta hur det ser ut bland våra lokala politiker. Finns det något intresse bland företagen att erbjuda politikerna gåvor och resor? Och finns det i så fall några riktlinjer för våra förtroendevalda att följa?

Därför ringde vi runt till de lokala riksdagspolitikerna samt kommunal- och oppositionsråd i Gävle för att höra hur de ställer sig till att bli bjudna på resor av privata företag. Har de fått något sådant erbjudande, och i så fall: har de tackat ja?

Svaren skilde sig mellan de olika företrädarna. Moderaternas Lars Beckman svarar att han tycker att det bara är positivt att riksdagsledamöterna reser.

– Det är mindre relevant vem som betalar. Det är mer relevant hur man påverkas.

Miljöpartiets Bodil Ceballos svarar tvärtom att det inte är godtagbart att låta sig bjudas på resor.

– För att inte frågan om korruption ens ska kunna misstänkas. Det är helt onödigt.

Och Centerpartiets Anders W Jonsson delade med sig av de oerhört strikta regler som gäller inom regeringskansliet. Det hopprep han fick i gåva av sjukgymnastförbundet försvann ned i kansliets gåvoförråd.

Inom Gävle kommun finns det tydligen sedan hösten 2008 ett klubbat regelverk för anställda och förtroendevalda, som berör just mutor och bestickning: "Riktlinjer för att motverka mutor och bestickning i Gävle kommunkoncern". Detta reglemente verkar det dock bara vara de båda Socialdemokratiska kommunalråden Carina Blank och Per Johansson som känner till. I reglerna som även omfattar kommunens förtroendevalda står bland annat: "Ingen medarbetare i Gävle kommun ska kunna misstänkas för att ha låtit sig påverkas av ovidkommande önskemål eller hänsyn i sitt arbete". Det verkar dock inte som att det haglar gåvor och reseerbjudanden över de förtroendevalda inom kommunen. De resor som de tillfrågade berättar att de åkt på har varit inom kommunens utbytesverksamhet.

Enligt svaren har inte heller de kommunala politikerna erhållit särskilt värdefulla gåvor.

– Någon ljusstake eller ost i julklapp kanske, säger Centerns Roland Ericsson.