Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Blå porten – en djur- och jultomtevärld

/
  • DJURGALEN. Stig Brodin med sina djur – och andra trädgårdsprydnader. Björnar. Grisar. Troll. Tempel. Gäss. Rådjur. Storkar. En jätteekorre. En jättegeting. Hundar. En åsna och ett vildsvin. Väderkvarnar och brunnar. Vattenfall. Och en Charlie Chaplin och flera typer av buddha-figurer. Förr nöjde han sig med älgar. Levande – i sin älgpark i Rörberg.
  • Många ting. I trädgården finns björnar, grisar, gäss, rådjur, storkar, en jätteekorre, en jättegeting och hundar. Men det tar inte slut där...

Redan från väg 56 syns de, Bosse Brodins alla trädgårdsprydnader. Och alldeles i början av Tvärstigen finns Bosses blå port. Innanför porten räknar Bosse med att omsätta en miljon kronor i år.

– Loppisen inräknad, säger han, för att inte det ska låta så mycket, kanske. Ty folk gillar hans trädgårdsprydnader, särskilt dem Stig har köpt från Indien, Polen och Kina.

Annons

Något hugade köpare ska vara medvetna om är att Bosse inte säljer enstaka djur.

– Djur ska alltid säljas i par.

Känns namnet Bo Brodin igen så är det just den Bosse som med hustru Gunilla startade och drev Kybacka Gård med älgpark i Rörberg.

Både Bosse och Gunilla är pensionärer nu, men Bosse kan inte låta bli att jobba. Och inte heller kan han leva utan djur. I trädgården finns björnar. Grisar. Gäss. Rådjur. Storkar. En jätteekorre. En jättegeting. Hundar. En åsna och ett vildsvin. Men också väderkvarnar och brunnar. Troll. Tempel. Vattenfall. En Charlie Chaplin och flera typer av buddha-figurer.

Blå porten var fram till förra året ett uthus som hörde till det boningshus som Gunilla och Bosse köpte efter försäljningen av Kybacka. Men nu har uthuset rustats som garage, gillestuga och butik.

– Så ska vi också ha en konsthall här, berättar Bosse och visar nybygget en trappa upp.100 kvadrat, som han ska fylla med tomtar i jul. Den största kommer att mäta 1,85 i strump- lästen.

Men visst saknar Bosse och Gunilla sina älgar.

– Jag var till Rörberg och hälsade på Klara med sina kalvar häromdagen. Hon kände genast igen mig, gav mig en puss och lade sedan huvudet på min axel.

Det var de långa arbetsdagarna – 16 timmar om dagen året runt – som gjorde att makarna sålde sitt livsverk.

Blå porten är ett slags fortsättning på den souvenirbutik makarna hade i Kybacka, fast så stort pådrag som trädgårdsprydnaderna förorsakar hade de inte i Rörberg.

– Men, vi är ändå inte bundna på samma sätt. Regnar det så stänger vi butiken!

Mer läsning

Annons