Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Black Hawks – i Hofors

/

Under onsdagen hovrade två Black Hawk-helikoptrar strax ovanför trädkronor i Hofors. "Trevligt att vi uppmärksammas", säger Lasse Jansson vid Försvarsmakten.

Annons

Under onsdagen snurrade plötsligt två Black Hawk-helikoptrar över sjön Edsken, rapporterade Hoforsbloggen.
"Den amerikanska helikoptern är kanske mest känd för allmänheten efter filmen med samma namn, Black Hawk Down, som skildrar en räddningsoperation i Somalia där man ”råkade parkera lite fel”", skriver Hoforsbloggen.
Filmen från 2001, regisserad av Ridley Scott, gjorde helikoptern känd för den bredare allmänheten.
Tio år efter filmen beslutade sig Försvarsmakten för att teckna avtal med USA om köp av 15 helikoptrar till ett pris av 4,7 miljarder kronor.
I Sverige döptes de om till Helikopter 16.
– Vi är väldigt nöjda. Helikoptrarna har fungerat fantastiskt bra. De levererades och sattes i bruk på rekordtid och just nu använder vi fyra av dem som ambulanshelikoptrar i Afghanistan, säger Lasse Jansson, informationschef vid Helikopterflottiljen.
Men vad gjorde de i Hofors?
– Det var en navigeringsövning med helikoptrar från flottiljen Malmen i Linköping. Besättningsmännen hade fått specifika punkter där de skulle hämta upp och släppa av folk.
Attackhelikoptrar, utrustade med missiler och raketer, är förbjudna i Sverige. När helikoptrarna används i Afghanistan är de bestyckade med två kulsprutor som får användas för självförsvar.
Kan du förstå att helikoptrarna är udda fåglar för Hoforsborna?
– Absolut, och det är väldigt trevligt att vi uppmärksammas. Men lite synd att vi syns så sällan.
Har du sett filmen Black Hawk Down?
– Nej, men de piloter som tjänstgör i oroshärdar utomlands är medvetna om riskerna och övar väldigt mycket, hur de ska flyga i olika situationer, för att minimera dessa, säger Lasse Jansson.

Annons