Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brand i Winn-huset

/

Vid 22-tiden på söndagen började det brinna i Winnhuset i Gävle vid Stortorget.

Annons

Många Gävlebor kom till platsen för att se vad som pågick. Röklukten kändes flera kvarter bort. Polisen spärrade av ett område runt huset.

Räddningstjänsten konstaterade 22.30 att det var en lägenhetsbrand på våning fyra i Winnhuset. De ändrade sig senare till att branden stod i en kontorslokal. Det ska inte ha spridit sig till hotellet som finns i samma byggnad, och ingen där ska ha evakuerats, uppger polisen.

Räddningstjänsten Gävle jobbade då med att rökdyka och Sandvikens respektive Skutskärs räddningstjänster var på väg att ansluta.

22.57:

Räddningstjänsten menade nu att det är en kontorslokal som brunnit. Rökdykningen har avslutats och de arbetade med skärsläckare för att undvika spridning i väggar och tak.

"Prognosen på plats är mycket oklar", skriver räddningstjänstens Pär Törnhult i ett pressutskick.

Vid 22.20-tiden jobbade de med en skylift och sprutade på vatten utifrån. Då brann det för öppna lågor, men efter en stunds arbete var det mest rök som bolmade ur lokalen.

Vid 23.05-tiden ska det återigen ha brunnit för öppna lågor från byggnaden. Då anslöt också en brandbil med skylift från Skutskärs räddningstjänst. Totalt har 20 brandmän från tre stationer jobbat med släckningsarbetet under kvällen och natten.

Det har också funnits flera polis- och ambulansbilar på platsen. Men det finns alltså inga rapporter ännu om att någon ska ha skadats, eller vad som föranlett branden.

Vid 00.25-tiden bolmade det fortfarande rök från byggnaden, men det syntes inga öppna lågor.

Tidigare under kvällen spärrades Nygatan och delar av Stortorget av. Strax efter midnatt hade även Ruddammsgatan spärrats av, i anslutning till byggnaden.

01.45:

Enligt Pär Törnhult, inre befäl vid räddningstjänsten, var branden inne i kontoret släckt, men det hade därefter spridit sig vidare i konstruktionen.

– Det är rätt bökigt, som konstruktionsbränder brukar vara. Det har spridit sig till väggar och tak kring kontoret där branden har varit, säger han.

– Släckningsarbetet går långsamt, läget är varken bättre eller sämre än tidigare.

04.55:

Strax före klockan fem på måndagsmorgonen var branden fortfarande inte helt släckt.

– Det går sakta men säkert bättre och bättre och om jag har fått rätt information är det nu begränsat till takkonstruktionen, men det ska inte vara taket på hela byggnaden, säger Pär Törnhult, räddningstjänstens inre befäl.

Räddningstjänsten väntar nu på en kranbil som ska komma och hjälpa dem med det sista, så att de kommer åt.

– Gissningsvis kommer släckningsarbetet att pågå under förmiddagen, beroende på när kranbilen kan komma.

Branden har fortfarande inte påverkat de boende på hotellet.

Enligt polisen är det ännu oklart vilket eller vilka företag som har drabbats av branden, det finns flera företag som huserar i byggnaden.

Polisen kommer att genomföra en teknisk undersökning så fort branden är släckt, för att utreda vad som startade branden.

– Vi kommer att spärra av för teknisk undersökning så fort det går att genomföra, säger Temo Allenbäck, vakthavande befäl vid polisen.

06.40:

Enligt inre befäl på räddningstjänsten går arbetet sakta men säkert framåt och just nu är det mest eftersläckning på platsen. Styrkorna från Skutskärs räddningstjänst har lämnat platsen och kvar är styrkorna från Gävle och Sandviken.

– Det kommer vara fortsatt arbete där och det är skiftbyte nu vid klockan 8 så då får vi in fräsch personal, säger Pär Törnhult, inre befäl vid räddningstjänsten.

08.37:

Eftersläckningsarbetet pågår fortfarande vid Winn.

09.45:

Polisens presstalesperson Mikael Hedström berättar att släckningen fortfarande pågår och därför har inte polisen kunnat inleda sin tekniska undersökning av platsen.

– Vi har inlett en förundersökning med rubriceringen mordbrand för att öppna verktygslådan, säger han.

Rubriceringen är mordbrand då det ger polisen större möjligheter att utreda vad som hänt men den rubriceringen kan mycket väl sänkas så småningom enligt Mikael Hedström.

Polisen kommer nu samtala med personer som har tillgång till utrymmena och fastigheterna medan de väntar på att branden ska svalna av.

16.25:

Rubriceringen har nu ändrats till allmänfarlig vårdslöshet, efter att polisen tittat närmare på det material som finns tillgängligt.

– Inget pekar mot att den är anlagd, men det kan alltid ändras, säger Mikael Hedström.

Den tekniska undersökningen av platsen har inte påbörjats ännu.

Mer läsning