Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

34-åringen inför rätta för mord

/

I dag inleddes rättegången i det misstänkta mordet på Öster i Gävle.

Annons

Är den 34-åriga Gävlebon skyldig till att ha knivmördat en 32-årig man på Öster i oktober förra året?

I dag startar den ovanligt omfattande mordrättegången i Gävle tingsrätt. Totalt ska 52 vittnen höras.

Arbetarbladet är på plats och rapporterar från klockan 09.

09.05

Rättegången inleds. Rätten leds av ordförande Karl-Axel Bladh. Närvarande är nämndemän, offrets anhöriga, åhörare samt nära tio journalister. Här finns även den misstänkte 34-åringen och hans advokat Per Wiesel.

09.09

Åklagare Ann-Catrin Båhlman tar till orda och säger att hon åtalar den misstänkte 34-åringen för mord.

09.11

Advokat Per Wiesel bestrider åklagarens yrkanden och säger att hans klient nekar till mord.

Åklagaren tillägger att den misstänkte även åtalas för narkotikabrott, då han misstänks för innehav av cannabis. 34-åringen erkänner narkotikainnehavet.

09.17

Åklagare Bålman kallar det inträffade för en "tragisk händelse". Hon visar bilder på det 32-åriga mordoffret.

Hon presenterar en bild av den misstänkte och lägger fram att han rört sig i växlande miljöer den senaste tiden och att 34-åringen har en bakgrund med missbruksproblem - med narkotika och alkohol. Något han själv uppgett som självmedicinering.

34-åringens brottregister tas upp, med flera våldsbrott. Det mesta längre bakåt i tiden. Så sent som 2009 dömdes han för försök till rån.

09.24

Åklagaren säger att 34-åringen levt två liv, ett med sin familj och ett med sina vänner.

Med sina vänner har han tillbringat mycket tid på Öster, där det varit en hel del fester.

"De har varit vänner i vart fall av och till", säger åklagaren om den misstänkte och offret, som rörde sig i samma kretsar.

Åklagaren säger att hon under rättegången kommer att presentera att det förekommit schismer mellan 34-åringen och det 32-åriga offret.

09.27

Åklagare Bålman säger att hon kommer att lägga fram bevis för att det funnits just schismer mellan de båda. Dels genom bråk på mordkvällen, men även tidigare konflikter mellan de inblandade - som ett uppehåll i vänskapen under sommaren 2014. Enligt åklagaren är det bakgrunden till vad som hände mordkvällen 17 oktober förra året.

09.32

Åklagaren tecknar en bild av brottsplatsen och den plats där 32-åringen dödas genom fem knivhugg. Två i huvudet, ett i halsen och två i ryggen.

Nu spelas det första larmsamtalet till SOS från mordkvällen upp. Det skedde nio minuter innan midnatt.

"Det ligger en karl utanför, det rinner blod överallt". "Han skrek och han ramlade", berättar vittnet, som sett händelsen från en bostad i närheten.

Det var även det vittnet som först påtalade att polisen skulle tillkallas, något som Arbetarbladet tidigare berättat skedde först flera minuter senare.

09.35

Fler larmsamtal från mordkvällen spelas upp. Den misstänkte 34-åringen lyssnar, antecknar i ett block ibland och möter då och då åklagare Bålmans blick. Han är klädd i vitgrå träningsjacka och ser tärd ut av den runt halvårslånga tiden som häktad misstänkt för mord.

09.42

"Grannarna har hittat en man utanför porten, det rinner blod ur honom, de tror att han har blivit misshandlad".

Med de orden larmar SOS Alarm polisen till brottsplatsen, några minuter in i det andra larmsamtalet.

Den andra larmaren är en man som lämnat sin bostad för att kasta soporna, och då hittade kroppen. Flera personer finns på platsen.

09.53

Åklagare Ann-Charlotte Bålman fortsätter att redogöra för händelseförloppet vid brottsplatsen alldeles efter dådet.

"Polis kom in en bit in i händelseförloppet", berättar Ann-Charlotte Bålman.

Hon berättar att ett annat vittne sett två personer i "kamp" med varandra samt två andra passiva vittnen som inte gjorde något.

Det ska då röra sig om de båda huvudvittnena, som inledningsvis var misstänkta för mordet, som vittnet såg passiva.

09.57

Det åklagare Bålman nu gör är att sammanfatta den samlade bevisningen, som ska läggas fram under den tolv dagar långa rättegången.

Hon visar fler bilder från brottsplatsen och berättar att tre poliser kommer att höras som vittnen, bland annat om blodspår i en trappuppgång där en man bor som inledningsvis greps. Även hans flickvän greps. Det finns i dag inga misstankar om att de på något sätt är inblandad i brottet.

10.04

Förklaringen som duon gav var att mannen varit i handgemäng tidigare under dagen, därav blodspåren. Den tekniska undersökningen som genomförts av det blodet visar att blodet endast tillhör just honom, mannen i paret. Det finns alltså ingen koppling till mordet, menar åklagaren.

Det är tydligt att polis och åklagare ansett det viktigt att utreda den här duons eventuella koppling till brottet. En teknisk undersökning av deras bostad har gjorts.

De bor alltså i en lägenhet alldeles intill brottsplatsen.

10.09

I stället riktades misstankarna mot två andra män som befann sig på brottsplatsen. En 31-årig och en 37-årig man. De var fåordiga när polisen ställde frågor. Även de båda greps. Det är de som i dag är huvudvittnen.

10.15

Åklagaren går igenom den telefonutredning som har gjorts.

Det kom tidigt till polisens kännedom om att den misstänkte 23.44, alltså några minuter innan dådet, ringde ett 30 sekunder långt samtal till mordoffret.

Rättegången tar nu en kort paus.

10.22

Det är ett ganska stort antal åhörare i rättssalen och flera personer har fått avvisas då de även kallats eller ska kallas som vittnen.

En kvinna misstänks för ringa narkotikabrott efter att ha försökt föra med sig en mindre mängd narkotika in i rättssalen. Läs mer om det här.

10.38

Rättegången återupptas.

Åklagaren går igenom händelseförloppet med de båda män som först var misstänkta, de som i dag är huvudvittnen till det misstänkta mordet.

Efter en tid pekade de ut den i dag åtalade 34-åringen som den som dödat 32-åringen.

10.42

Förhandlingen fortsätter med vidare genomgång av 34-åringens telefontrafik på kvällen.

Han tillbringade delar av kvällen med mordoffret och de båda huvudvittnena, men stundtals var de ifrån varandra och det går att spåra ytterligare samtal mellan den misstänkte och offret.

34-åringen spåras till att både ha varit på Söder och centrala Gävle.

10.46

Efter dådet tar dock telefonkontakten mellan den misstänkte och offret slut, vilket åklagaren menar ligger 34-åringen till last.

Åklagaren berättar att den misstänkte greps först efter drygt tre dagar vilket åklagaren menar gör att han hunnit göra sig av med teknisk bevisning, som skor, kläder och mordvapen.

Mordvapnet har sökts, bland annat vid järnvägsstationen i Gävle.

Polisen har också gått igenom de övervakningskameror som finns mellan Öster och centrala Gävle, längs den misstänktes flyktväg. Men det har inte gett något resultat.

Åklagare Bålman berättar också att man gått ut i media, däribland Arbetarbladet, för att söka vittnen, men inte heller det har gett något.

10.51

Ann-Charlotte Bålman går igenom det omfattande polisarbete som gjorts. Hon berättar att mycket gjorts för att utreda alternativa förklaringar, då den misstänkte nekar till att ha utfört dådet.

"Det är med bakgrund mot att (den misstänktes namn) säger att han inte befunnit sig på Öster", "att han inte är gärningsman", säger åklagare Bålman.

Hon säger dock att 34-åringen varit svävande när det gäller många uppgifter.

10.55

Åklagaren går nu igenom varför hon anser att 34-åringen mördat sin 32-åriga vän.

"De har inte alltid varit på speaking terms", säger hon om offer och gärningsman.

De var bland annat i bråk om en skuld förra sommaren.

Den misstänkte ville även ha betalt för en cykel som han menar att offret sparkat sönder.

Hon berättar också om att det uppstod ett gruff mellan de båda på en förfest på Öster, intill brottsplatsen, under mordkvällen.

11.00

Åklagaren berättar om hur den misstänkte och offer umgåtts på dagen för mordet. Bland annat var de på tidigare nämnda förfest hos ett av huvudvittnena.

Det visas bilder från lägenheten där förfesten hölls. Även från den balkong där vittnen under kvällen sett ett gruff mellan misstänkt och offer.

11.06

Balkongincidenten gås igenom. Den misstänkte "blev irriterad" på offret och ryckte i hans jacka så att den gick sönder i en söm, något som grannar till festen ska ha sett, berättar Bålman.

"Det var alltså lite grabbigt" mellan offer och gärningsman på förfesten, säger åklagare Bålman, som sen börjar visa en mobilbild som togs från förfesten. På bilden syns offret, ett av huvudvittnena, ytterligare en person samt den misstänktes ben. En bild som är viktig för att visa vilka skor gärningsmannen hade under kvällen. Även ett par handskar som kopplas till den misstänkte syns på bilden.

11.10

Även en annan mobilbild visas för rättssalen. En bild som huvudvittnet som bor i bostaden där förfesten hölls tagit. Den var dock raderad från telefonen när polisen beslagtog den.

Festen fortsatte i trevlig stämning, berättar åklagare Bålman. Det hade intagits alkohol men även hasch.

Flera av deltagarna, däribland offer och den misstänkte 34-åringen, cyklade efter förfesten vidare till restaurangen Rack n roll i centrala Gävle.

11.13

Åklagaren uppehåller sig vid de cyklar som den misstänkte och offret hade. Offret ska ha blivit av med sin cykel under kvällen och lånade därför en cykel av 34-åringen. Bråk om cyklar är en del av det som åklagarsidan menar utgör motivet till mordet.

11.19

Åklagaren visar hur vännerna varit på krogen under kvällen och bland annat använt restaurangens spelmaskiner. Det finns även registrerade kontantuttag på restaurangen.

De både huvudvittnena blir kvar på Rack n roll till sent på kvällen. Men offer och den misstänkte beger sig därifrån. De gjorde sällskap till McDonalds på Stortorget för att köpa mat. Det finns inga andra uppgifter än att "det var god stämning", berättar åklagaren.

Enligt den misstänkte var offret i bråk med personer på snabbmatsrestaurangen. Enligt åklagaren ett av många bråk som 34-åringen hävdar att 32-åringen varit i. Enligt åklagare Bålman är det för att rikta misstankarna bort från honom själv.

11.23

De cyklar tillsammans från McDonalds och iakttogs vid ett tillfälle vid Gammelbron av två vittnen. De kände igen den misstänkte 34-åringen. Klockan var då runt 22 på kvällen, knappt två timmar innan det misstänkta mordet.

11.29

Tillsammans tog sig de båda till den misstänktes bostad i Gävle, som är i en annan stadsdel än Öster.

"Under den tiden i bostaden verkar något ha inträffat", säger åklagare Bålman.

Det ska ha uppstått ett bråk mellan de båda. Ett vittne såg två personer som slet i varandra och knuffades. Enligt åklagaren var det offret och hans mördare.

11.39

Klockan är vid 23.00 när de lämnar bostaden, alltså inte ens en timme innan de dödande knivhuggen utdelas på Öster.

Telefontrafik visar hur de inblandade har rört sig i Gävle, menar åklagare Bålman.

Offret beger sig till fots till sina vänner, de båda huvudvittnena, på Rack n roll igen.

Den misstänkte cyklar efter och därefter till en annan bostad han har tillgång till. "Han är mycket irriterad på offret vid det här laget", säger åklagaren.

Kombinationen alkohol, cannabis och tabletter tillsammans med en aggressionsproblematik som 34-åringen lider av sedan gammalt gör att han är förbannad på offret, menar åklagare Bålman.

11.45

Personal vid Rack n roll säger att det 32-åriga offret var glad och uppspelt när han kom till restaurangen.

34-åringen säger själv att han rört sig utomhus i centrala Gävle därefter, bland annat för att röka en joint. Han ska inte ha begett sig till Öster. Uppgifter som åklagaren menar att den misstänkte berättade om först långt in i utredningen.

11.51

Offret beger sig därefter vid 23.30 med vänner tillbaka mot Öster.

34-åringen däremot beger sig mot Rack n roll för att söka honom.

Han är då fortsatt klädd i de kläder som han haft tidigare under kvällen, menar åklagaren. Kläder som efter dådet aldrig har återfunnits. Han har då också beväpnat sig med en kniv.

"Han är så arg och irriterad att han är på väg att göra upp med (offrets namn) och döda honom", säger åklagare Bålman.

Kniven ska 34-åringen ha beväpnat sig med då han vet att han behöver den för att få fysiskt övertag över 32-åringen.

11.55

En knivbeväpnad man dyker enligt vittnen upp på Rack n roll, något som åklagaren menar är den åtalade. När han inte hittar offret så beger han sig iväg längs Läkarhuset mot Öster.

Vakterna vid Rack n roll varnar restaurang Bilagan som ligger i närheten, då de tror att den knivbeväpnade mannen kan ha begett sig dit.

I själva verket har han begett sig efter offret och de övriga kamraterna mot Öster, menar åklagaren.

Rättegången tar nu lunchpaus och återsamlas klockan 13.

13.08

Rättegången återupptas med att åklagare Ann-Charlotte Bålman tar till orda.

Knivmannen på Rack n roll, som åklagaren alltså menar är 34-åringen, ska ha begett sig från krogen längs Staketgatan och vikt av mot Bilagan.

Åklagaren spelar upp vakterna vid Rack n rolls larmsamtal till polisen. De tror att knivmannen är en rånare.

13.16

Åklagaren berättar att en stund innan knivmannen har anlänt till Rack n roll så har det ena huvudvittnet, 31-åringen, begett sig till Max för att köpa mat, medan de andra i sällskapet, det andra huvudvittnet 37-åringen och det 32-åriga offret, begett sig till Öster. 31-åringen beger sig efter matinköpet även han mot det övriga sällskapet.

13.23

Efter att 34-åringen lämnat Rack n roll så ringer han tidigare nämnda telefonsamtal till offret.

Åklagaren hänvisar ännu en gång till hur telefontrafiken mellan de inblandade spårats, vilka platser de kan kopplas till.

34-åringen ber offret att komma ut på innergården. 37-åringen följer med.

"När de kommer ut blir det ett snabbt händelseförlopp", berättar åklagare Bålman.

34-åringen väntar utanför lägenheten, iklädd de kläder han haft hela kvällen, berättar hon vidare. Han har tagit sig dit på cykel.

13.28

Åklagare Bålman går nu igenom vad som hände när 32-åringen dödas. Den misstänkte skriker något om "du skulle komma själv" och "nu är det andra cykeln som du förstör för mig".

Det här har ett av huvudvittnena återgett i polisförhör. Även det andra huvudvittnet dyker upp på platsen.

34-åringen riktade ett slag med vänster hand mot offret, som i sin tur slår tillbaka. 34-åringen går på med höger hand.

"Jag påstår att han har en kniv i den", säger åklagaren. "Han vevar snabbt med kniven", fortsätter hon.

Offret vacklar till, raglar in i dörren och ramlar omkull. Där blir han liggande. 34-åringen försvinner från platsen.

Då har han utdelat fem hugg mot huvud, hals och rygg på mordoffret.

De båda huvudvittnena håller sig passiva, menar åklagaren. Vilket styrks av ett vittne som sett att två personer iakttagit bråket utan att ingripa.

13.36

Åklagaren berättar att offret dödförklaras vid 01-tiden. En stor polisinsats inleds snabbt, dit även tekniker omedelbart kallas. De startar direkt en teknisk undersökning av brottsplatsen.

13.38

Den misstänkte 34-åringen lyssnar på åklagarens berättelse, till synes utan att reagera nämnvärt på vad hon säger. Ibland viskar han något till sin advokat Per Wiesel.

13.43

Åklagare Bålman berättar att utredningen fortsatte intensivt under helgen. De fick uppgifter om att 31-åringen och 37-åringen varit på platsen och att de skulle hämtas in till polisen. De anhölls 19 oktober.

"De lämnade inte särskilt klargörande uppgifter och berättade inte vad de sett", säger Bålman.

"De har varit rädda", menar hon vidare.

Den de varit rädda för är 34-åringen, säger hon.

37-åringen häktades, något som senare hävdes. Då hade båda pekat ut 34-åringen.

13.49

Rättegången tar nu en kort paus.

14.09

Rättegången återupptas. Rättens ordförande Karl-Axel Bladh meddelar att en del av rättegången nu kommer att föras bakom stängda dörrar. Orsaken är att det ska tas upp delar av förundersökningen som är under sekretess, som bilder från den rättsmedicinska undersökningen av offrets kropp.

14.39

Rättegången är åter offentlig.

Åklagare Ann-Charlotte Bålman redogör för offrets skador efter brottet. Hon läser högt ur rättsläkarens dokumentation.

14.43

Hon berättar om de fem stickskadorna som offret drabbats av - mot huvud, hals och rygg. Skadorna har orsakat en stor och snabb blodförlust.

14.48

Åklagaren visar också offrets jacka och hur den skadats. Bland annat rivskador som misstänks ha uppstått under balkongbråket tidigare under kvällen.

Den misstänkte mördaren sitter ihopsjunken och lyssnar på redogörelsen. Ibland tittar han i pärmarna som hans advokat Per Wiesel bläddrar i.

14.53

Nu går åklagaren igenom brottsplatsundersökningen och spår som blod, cigarettfimpar, tändstickor, spottloskor, en snusdosa och annat säkrades vid mordplatsen. Allt skickades på analys till SKL, statens kriminaltekniska laboratorium.

14.58

Åklagaren berättar att blodet som hittades kommer från offret. Övriga DNA-analyser visar att spåren kommer från bland annat ett av huvudvittnena. Men inga DNA-spår som knyter 34-åringen till brottsplatsen.

15.10

Den mordåtalade "hugger ned (offrets namn) med bestämt och kraftigt våld", konstaterar åklagare Bålman, och går därefter igenom vad 34-åringen gjorde efter dådet. Han tros ha flytt från Öster över Gavleån via Fältskärsleden och därefter tagit sig hem till sin bostad.

15.15

När 34-åringen kom hem var hans flickvän i bostaden. Han ringde då till ögonvittnena, 31-åringen och 37-åringen. 31-åringen svarar inte, det gör däremot senare 37-åringen.

Åklagaren menar att 34-åringen redan här visste att han var tvingad att göra sig av med mordvapnet.

Att han själv inte kontaktar det 32-åriga offret med telefonsamtal eller sms ligger också 34-åringen till last, menar åklagaren.

15.19

Åklagare Bålman menar att telefontrafiken bevisar att telefonsamtalen till ögonvittnena efter dådet skedde från 34-åringens bostad.

I det nära två minuter långa telefonsamtalet med 37-åringen ska 34-åringen ha sagt något i stil med att "det gick överstyr".

15.22

Efter knivdådet har huvudvittnena 31-åringen och 37-åringen dragit sig undan till 37-åringens lägenhet, där de sovit över.

15.25

Åklagaren visar sms-trafik mellan 34-åringen och 37-åringen dagen efter det misstänkta mordet. De konverserar om mordoffret och det tragiska i att han dött. Åklagare Bålman menar att konversationen förts från 37-åringen på det sättet för att han är rädd för 34-åringen.

15.33

Åklagaren lägger fram inför rätten hur 34-åringen kontaktat flera bekanta under helgen, inte bara de båda huvudvittnena. Till en av dem säger han att han "hört att det varit ett mord på Öster". Han hälsar på den bekanta och spekulerar i vem som kan ha utfört mordet.

34-åringen har i förhör sagt att han varit väldigt alkoholpåverkad under helgen. Bålman menar dock att han hela tiden haft kontroll över intaget, för att inte försäga sig.

Att han visste vem det var som dött så tidigt menar 34-åringen var för att han läst det på Flashback.

15.38

Ann-Charlotte Bålman berättar om flera vittnen som ska höras under den tolv dagar långa rättegången, och vad 34-åringen sagt till dem under helgen efter dådet.

34-åringen har under helgen också ringt upp brottsoffrets mamma för att säga att han vill vara med på begravningen.

15.40

Rättegången avslutas för dagen.

På fredag fortsätter huvudförhandlingen mot den mordmisstänkte 34-åringen. Då ska åklagaren fortsätta med sin sakframställan, alltså sammanfatta bevisläget mot 34-åringen, precis som hon har gjort i dag. Men det ska även göras en syn på brottsplatsen. Rätten tar helt enkelt sitt pack och pack och beger sig till Öster.

LÄS OCKSÅ:

Försökte ta med sig knark till rättssalen

Säkerheten skärps vid rättegången

Polisen kan ha missat mördaren

Östermordet – allt du behöver veta

Mer läsning