Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Barn kan ha blivit utan hjälp

/

Är tidsvinst och att slippa stress förklaringen till mysteriet med de raderade barnärendena vid Socialtjänsten?
Åklagare Birgitta Fernlund tror att kvinnans motiv kan ha varit att inte slösa tid på i hennes ögon onödiga anmälningar.

Annons

– Ska jag tillåta mig att spekulera så kan det ha varit ett sätt för handläggaren att spara tid, säger åklagare Birgitta Fernlund, om motivet.

Hon menar att handläggaren självmant kan ha gjort en tidig bedömning att det är fall som inte kommer att leda till någon åtgärd – och därmed vill spara tid för socialtjänstens handläggare.

Den anställda vid Socialtjänsten åtalas av Gävle tingsrätt för att under två års tid medvetet ha raderat ett stort antal anmälningar rörande barn som far illa och är i behov av hjälp.

Det rör sig om förhandsbedömningar, alltså anmälningar som ännu inte lett till några åtgärder.

Då många fall inte har gått att rädda går det heller inte att utesluta att barn som farit illa kan ha blivit utan hjälp.

– Socialtjänsten har inte kunnat gå till botten med det här. Men det finns inget som jag har hittat som bevisar att något barn har farit illa av det som hänt.

Handläggaren själv nekar till brott. Hon har inga förklaringar till vad som hänt, trots att det gått att spåra hennes inloggning till de raderade ärendena och att papper från delar av fallen hittats på hennes kontor.

Det finns heller inget som tyder på några personliga kopplingar mellan henne och något av barnen.

Brottsmisstankarna består av två delar – dataintrång och tjänstefel. Åtalet omfattar de fall där bevisen är tydligast, men brottmisstankarna rör hela 151 ärenden.

Det handlar inte bara om elektronisk dokumentation som raderats. Barnärenden ska även arkiveras genom pappershandlingar. Även de är spårlöst försvunna.

Kan det handla om okunskap från handläggaren att ärendena raderats?

– Hon verkar medveten om gällande regler och rutiner. Så okunskap kan det inte vara.

Kvinnans advokat Andreas Tocklin har avböjt att kommentera fallet.

Mer läsning

Annons