Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Chef anklagas för sexuellt utnyttjande på boende för ensamkommande barn

En chef på ett boende för ensamkommande flyktingbarn i Gästrikland anklagas för att ha sexuellt utnyttjat några av barnen på boendet.

Annons

Inspektionen för vård och omsorg, IVO.

Det är i en anonym anmälan som kommit in till IVO, Inspektionen för vård och omsorg, som chefen anklagas för sexuellt utnyttjande. Chefen ska även ha tagit emot barnen hemma i sin egen lägenhet. Barnen ska enligt anmälan ha fått cigaretter för att hålla tyst om vad som händer på boendet.

Efter att IVO tagit emot anmälan har myndigheten skickat den vidare till den kommun som boendet ligger i. Kommunen har sedan skickat anmälan vidare till boendet.

– Vi har fått in en anmälan från kommunen, och med anledning av detta så har vi inlett en utredning. Vi tar väldigt allvarligt på den här typen av anklagelser. På grund av tystnadsplikt kan jag inte uttala mig mer om ärendet, säger vd:n för företaget som driver boendet.

LÄS MER: Anställd på HVB-hem påtalade brister i säkerheten – hotades och kränktes av chefen

Efter samråd med polis och åklagare har kommunen valt att än så länge inte polisanmäla de påstådda händelserna.

– Vi har gått igenom anmälan med polisen och åklagare. De tycker i det här läget att det inte finns skäl att polisanmäla. Men om det skulle visa sig i vår utredning att det pågått oegentligheter på boendet får vi ompröva det, säger socialchefen i kommunen.

Just nu arbetar kommunen med att prata med alla barnen på boendet för att ta reda på om anklagelsen stämmer eller inte.

– Vi siktar på att vara klara med samtalen inom två veckor, säger socialchefen.

LÄS MER: Boende för ensamkommande barn tvingas stänga – saknade tillstånd

En liknande händelse i Eskilstuna, där en kvinnlig chef ska ha sexuellt utnyttjat två av de boende, blev nationellt känd 16 juni efter att Eskilstuna-kuriren rapporterade om det. I det fallet fanns filmbevis mot chefen. I detta fall finns enbart en anonym, skriftlig anmälan, som kom in till Ivo 10 juni.

Den anklagade chefen för boendet i Gästrikland arbetar för närvarande inte på boendet.

– Det är en del av våra rutiner. En person som är under utredning ska inte arbeta så länge som utredningen pågår, säger vd:n.

LÄS MER: Syskon bakom nytt integrationsprojekt för flyktingbarn

Mer läsning

Annons