Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

DIREKTRAPPORT: Chicanos-män inför rätta för brutal kidnappning

/

I dag inleds rättegången mot de fem män som misstänks för människorov i Sandviken tidigare i höst.
Flera av de misstänkta har kopplingar till mc-kriminella Bandidos och dess supportergrupp Chicanos. En av de tilltalade har pekats ut som Chicanos president i Sandviken.
En fällande dom kan få stor betydelse för polisens kamp mot den organiserade brottsligheten i Gästrikland.

Annons

Arbetarbladet är på plats och rapporterar direkt från rättegången i Gävle tingsrätt som startar klockan 10.

LÄS MER OM RÄTTEGÅNGEN HÄR: Polis och ordningsvakter vid Chicanos-rättegång

10.00

Då är rättegången i gång. Rättens ordförande läser upp de tilltalades namn till en början.

Det är fullt i salen med ett flertal poliser och häktespersonal på plats. Övriga åhörare har blivit hänvisade till ett av de övriga rummen som finns i lokalen.

Omkring 10-20 personer gick igenom säkerhetskontrollen inför rättegången och de flesta av dessa sitter alltså i ett rum intill.

10.10

Åklagaren påbörjar sin genomgång av händelsen. Beskriver hur de fem åtalade ska ha misshandlat det 26-åriga offret. Samtliga åtalade befinner sig i rättssalen medan offret medverkar via videolänk.

Bland annat ska en kniv ha använts.

Sedan ska fyra av de åtalade tillsammans ha fört bort 26-åringen och sedan fortsatt misshandel samt försökt tvinga offret på 40 000 kronor.

Offret ska ha blivit skuren i ansiktet och det hela ska bedömas som grovt brott enligt åklagare Christer Sammens. Han går också igenom vad de åtalade ska ha stulit från offret i samband med misshandeln.

10.11

Samtliga fyra som är åtalade för människorov nekar till brott. Den femte personen som endast är åtalad för grov misshandel bestrider ansvar.

10.13

Åklagaren går nu in på händelsen och beskriver hur samtliga fem åtalade kommer till lägenheten där det 26-åriga offret befinner sig.

Bakgrunden ska ha varit enligt offret att han vid ett tillfälle ska ha tjallat på en av de övriga. De åtalade anfaller i lägenheten offret, dels med en kniv.

Sedan tar sig fyra av de åtalade med sig offret ut ur lägenheten till en skola omkring 300 meter ifrån bostaden. Under den promenaden säger en av de åtalade till offret att han ska böta 40 000 kronor.

De åtalade är alla delaktiga om än på olika grad menar åklagaren. Väl framme vid skolan fortsätter misshandeln då en av de åtalade sitter över offret.

I samband med misshandeln så stjäl de åtalade bland annat ett halssmycke från offret innan de lämnar honom.

10.18

När offret hittas kan polisen få information om var de misstänkta befinner sig och samtliga fem åtalade grips av polisen i lägenheten där misshandeln ska ha startat.

Det är fråga om grov misshandel enligt åklagaren och samtliga är inblandade. Den femte personen som stannar i lägenheten gör under tiden rent i lägenheten medan övriga fyra tar med offret ut.

10.21

Enligt åklagaren så har en av de åtalade på sig offrets jacka under sin egen när polisen kommer till lägenheten.

10.25

Offret har fått 8 stycken sårskador och bland annat en sårskada i ansiktet. Åklagaren går nu igenom övriga skador som offret har fått.

Flertalet olika blåmärken och annat.

10.29

Det är en lång rad av olika skador som åklagaren nu går igenom. De åtalade sitter lugnt och lyssnar på genomgången. En av dem antecknar med jämna mellanrum något på ett block framför sig.

10.31

Den sammantagna skadebilden visar att det har påverkats av någon utomstående säger åklagaren.

10.32

Nu visas det upp bilder på offrets skador. En blodig hand och skärskadan i ansiktet visas upp och offret är mycket blodig.

10.34

Offret som är med på videolänk tittar ofta ner i bordet men gömmer också ansiktet flera gånger i händerna medan åklagaren fortsätter sin genomgång.

10.43

Åklagaren går nu igenom brottsplatsundersökningen och beskriver hur det bland annat hittas olika blodbesudlingar längs med vägen. Enligt en mätning som gjorts är det ungefär 310 meter från lägenheten till skolan där misshandeln fortsatte och där även försöket till utpressning ska ha genomförts.

10.46

I salen intill för åhörare är det mellan 15-20 personer samt två stycken poliser och väktare. I huvudsalen är det närmare 15 stycken poliser och häktespersonal plus två stycken från media.

Medan åklagaren går igenom vad som har hänt avbryter en av de åtalade som har en invändning men rättens ordförande säger till honom att han så småningom kommer få göra sig hörd och åklagaren kan fortsätta.

10.51

Enligt en DNA-undersökning har det hittats blod från offret på en av de åtalades skor. Offrets blod har även påträffats på ett par byxor från en av de övriga åtalade.

På en av jackorna som de åtalade hade på sig har det också hittats blod från offret.

10.57

Enligt en undersökning från polisen är fyra av de tilltalade någon gängkoppling till Chicanos berättar nu åklagaren. Dessa fyra ingår i ett sådant nätverk menar åklagaren som också visar upp olika bilder från bland annat Facebook som ska styrka detta.

11.00

Försvarsadvokaten till en av de åtalade berättar nu att hans klient befann sig i Falun innan han sedan blir skjutsad till Sandviken där han så småningom träffar tre av de övriga åtalade.

De går hem till lägenheten för att spela tv-spel. Hans klient är helt oförberedd på vad som händer och förnekar han ska ha varit med i någon misshandel på så sätt som åklagaren menar.

Efter ett tag blir de utkörda från lägenheten av han som äger lägenheten och de lämnar men befinner sig inte vid skolan men i närheten. Den DNA-analys som åklagaren tagit fram finns det enligt försvararen en rimlig förklaring till hur offrets blod ska ha hamnat på hans klient.

11.02

Den som försvarar mannen som endast är åtalad för grov misshandel tar ordet och berättar att offret bott hos hans klient under en kort period.

De träffade sedan ett antal okända personer som kommer hem till honom och vad som händer sen har han inget att göra med och han skickar ut de som är i lägenheten. Övriga försvarsadvokater väljer att inte säga något i nuläget efter åklagarens genomgång.

11.04

Målsägandebiträdet beskriver hur hans klient lidit av smärta och ångest och även fruktade för sitt liv efter misshandeln.

11.05

Nu börjar förhöret med offret som berättar att han någon dag innan händelsen berättade att han kommit till lägenheten som en av de åtalade bor i.

Offret berättar att han bara träffat honom någon gång innan och han förklarade att han behövde någon plats att sova.

11.08

Offret berättar hur han och två av de åtalade sitter i lägenheten och kollar på bland annat youtube, under tiden missbrukar de också.

Sedan kommer de två tillbaka och strax efter ringer det på dörren och övriga tre åtalade kommer in i lägenheten. Då börjar offret prata med en av dem innan han får en smäll av en av de åtalade som drar ner honom i soffan.

Då får han ett knivhugg i benet och två knivhugg i sidan på skinkan. Efter det blir han neddragen och en av de åtalade sätter sig bakom honom. Sedan tar de med offret ut på en promenad.

"Håller jag mig lugn kanske de låter mig gå", säger offret.

11.11

Offret berättar hur han fick tillåtelse att ta av sig skärpet och använda för att trycka på foten som blödde. Väl nere vid skolan rycker en av de åtalade av offret hans halskedja innan han blir nedslagen.

En av de åtalade satte sig sedan på offrets bröst och skär honom i ansiktet innan de lämnar platsen enligt offret.

11.13

Då de åtalade hade tagit av offret hans telefon så kunde offret inte meddela någon var han låg. Han berättar hur han då tog av sig skärpet och slog på en ruta på en byggnad bredvid för att larmet skulle gå så väktare skulle komma till platsen.

11.15

Enligt offret var han inte så påverkade vid tillfället då det bara "var skit" som en av de åtalade hade kommit med. När offret säger detta så småler den åtalade som offret syftar på.

11.16

Åklagaren undrar nu om och hur han känner de åtalade. En av dem vet han inte alls vem det var medan han känner igen eller känner de övriga.

Den 24-åriga man som är utpekad som Sandvikenpresident för Chicanos känner offret igen på grund av "gäng och sånt där".

11.19

Offret menar att misshandeln har att göra med en händelse från 2011. Offret har då i en undersökning sagt att en av de åtalade ska ha varit en "golare", något som den åtalade inte håller med om.

11.21

Den här händelsen har alltså ältats mellan offret och en av de åtalade i nästan fyra år och när de kommer till lägenheten tar den åtalade upp detta igen med offret och sedan startar misshandeln berättar offret.

11.24

Efter att ha fått flera knivhugg dras offret ner på golvet berättar han och då börjar alla övriga fem personer att slå honom. Han har svårt att avgöra vem som slår först eller sist men han är säker på att samtliga har slagit honom.

Den person som endast är åtalad för grov misshandel blir irriterad och utbrister "skitsnack" när offret menar att samtliga har misshandlat honom.

11.27

"Det haglade slag i ansiktet. Mer än tio stycken", säger offret som har svårt att avgöra hur många slag varje person slog men han är säker på att samtliga personer har slagit honom.

11.30

Offret fortsätter sin berättelse och berättar hur han blir strypt så att han svimmar. När han sedan vaknar upp så ber mannen vars lägenhet de befinner sig i att de ska försvinna därifrån.

11.32

Åklagaren undrar om offret kände sig tvingad att gå med. "Ja det gjorde jag. Med tanke på vad jag precis varit med om så känner jag att jag inte har något val utan måste följa med."

11.36

Offret berättar hur han hoppades att kunna fly eller ropa på någon när de gick ut men då det var sent så såg han aldrig någon. Han var också rädd för att de skulle ta med honom någonstans och ta livet av honom.

"Jag grät medan jag gick. Nu är det slut, nu tar dom livet av mig."

"Hade jag känt att jag kunnat springa hade jag gjort det men med min fot var det lönlöst.", berättar offret som haltade på grund av knivhuggen han tidigare fått.

11.40

Väl vid skolan förlorar offret sin halskedja och blir knuffad till backen. Då sätter sig en av de åtalade på offret och börjar skära honom i ansiktet och sedan i handen.

11.41

Enligt offret blev en av de åtalade tvungen att byta kniven som han använde vid knivskärningen i ansiktet då kniven inte var tillräckligt vass.

11.48

Efter att de åtalade tagit av offret hans halskedja, armband och ringar så går de därifrån berättar offret. Sedan kommer det en kvinna som han ber om hjälp.

Kvinnan springer iväg och hämtar en filt och sedan kommer även väktare.

11.49

Rättens ordförande undrar vad det var för droger som de brukade i lägenheten, amfetamin svarar offret. Rättens ordförande ber också offret att förtydliga vad de åtalade ska ha sagt till honom i samband med misshandeln.

11.50

Nu blir det lunch och rättegången återupptas klockan 13.15.

13.18

Då är vi i gång igen med förhandlingarna och förhöret med den målsägande fortsätter.

13.19

Offret får berätta när han först kände dödsångest och det var vid tillfället då han blev strypt tills han svimmade.

"Jag kan inte sätta ord på hur jobbigt det var, varken då eller efteråt", säger offret. Först i ambulansen släppte dödsångesten berättar offret.

13.21

Offret uppskattar händelseförloppet till omkring 20-30 minuter från att han får de första knivhuggen i lägenheten till han blir knivskuren i ansiktet utomhus.

13.22

Offret berättar om tiden efter då han inte valt att visa sig utomhus och han lever också under beskydd, något han tycker är psykiskt jobbigt att han inte kan leva som han vill.

De gånger han varit ute har han "sett sig över axeln och skrivit ner registreringsnummer på bilar. Jag har varit fett paranoid.", säger offret. Han berättar också att han har fysisk smärta från misshandeln. Offret får även visa upp ärret i ansiktet efter knivskärningen.

13.26

Försvarsadvokaten till den man vars lägenhet misshandel startade i frågar nu ut offret kort.

13.27

Åklagaren tar nu över och frågar ut den 33-åriga man vars lägenhet allting ska ha skett. 33-åringen berättar att offret ska ha kommit till lägenheten och varit mycket sluddrig och 33-åringen sa att han kunde stanna hos honom då han tyckte synd om honom.

13.29

33-åringen berättar hur han och offret missbrukade tillsammans och dagen efter var 33-åringen och en av de andra åtalade, en 38-åring, med och de gick så småningom ut för att fixa mer narkotika.

Där ska han ha träffat på några fler som hakade på hem till 33-åringen och där började det bli bråk. Enligt 33-åringen vill han inte säga så mycket mer om vad som hände i lägenheten mer än att det blev tjafs.

Han beskriver hur det skriks och det blir en del höga ljud och han hade tydligt innan sagt att han ville inte det skulle bli något bråk vilket övriga lovade. Men sen drog allt ändå i gång och ganska direkt gick 33-åringen emellan och ville försöka stoppa det hela då han inte ville ha bråk i lägenheten.

13.33

Då ska de övriga fyra åtalade samt offret gett sig av och 33-åringen ville inte ha något mer med det där att göra och började torka upp blod från golvet.

"Jag kände att det här blir inte bra alls. Vilken situation har jag satt mig i." Efter en kvart kommer folk tillbaka och där stannar 33-åringen sin berättelse.

13.35

Åklagare ställer nu frågor till 33-åringen som får beskriva hur länge offret ska ha bott hos honom. Och det var någon dag innan. 33-åringen ska ha varit bekant med offret samt en av de åtalade som var med i lägenheten samtidigt och som han sen gick iväg för att köpa narkotika med. Övriga tre åtalade har han inte sett tidigare.

13.37

När 33-åringen och 38-åringen går iväg för att skaffa mer narkotika träffar de på de övriga tre åtalade. 33-åringen har inte sett dessa innan men han antar att det är de som sitter i rättssalen i dag och att det är de som ringer på till lägenheten.

13.39

33-åringen berättar att det ganska snabbt blir ett tumult. Han vill inte säga vad någon annan har gjort utan bara vad han själv har gjort men han berättar att offret varit med i tumultet. Han återkommer till att han inte vill säga vad någon annan gjort men han förnekar att han själv ska ha varit med och slagit offret.

33-åringen menar att han är den som brutit in och stoppat det hela och försöka avstyra.

"Och det gjorde jag ju", säger 33-åringen.

13.43

Den misstänkte 33-åringen uppskattar det till att de övriga fyra är borta omkring 15 minuter. Vad de sen gör i lägenheten vill han inte berätta, "Jag vill inte kommentera vad några andra gör, det får stå för dem", säger han.

Ytterligare en 15-20 minuter senare kommer polisen.

13.50

Nu tänker åklagaren ha förhör med den 24-åring som också är utpekad som Sandvikenpresident för Chicanos. En supportergrupp till Bandidos.

Den åtalade 24-åringen väljer att inte svara på några av frågorna som åklagaren ställer.

"Ingen kommentar" är hans enda svar på samtliga frågor från åklagaren som undrar om misshandeln samt om 24-åringen känner offret och hur 24-åringens blod funnits på platsen.

Även kring hans medverkan i Chicanos och att han är utpekad som president väljer han att inte kommentera.

13.53

Förhöret går nu vidare med den 25-åriga man som också är utpekad som medlem i Chicanos.

Han har inga kommentarer över huvud taget om händelsen börjar han med att säga.

Det enda han svarar på är att han inte känner offret och att han inte misshandlat honom men han har ingen kommentar på om han varit närvarande i lägenheten där offret blivit misshandlad.

25-åringen har heller ingen kommentar kring om han är medlem i Chicanos.

13.57

Nu går förhöret vidare med en annan 25-årig man som också är utpekad att vara medlem eller ha stark koppling till Chicanos.

Åklagaren ställer samma frågor som till övriga men den misstänkta mannen har ingen kommentar till någon av frågorna. Han säger ingenting om den händelsen som offret tidigare tagit upp från 2011 som ska ha varit orsaken till misshandeln.

25-åringen är den som enligt offret ska ha blivit sur på offret för att denne kallat honom en tjallare, något som 25-åringen inte väljer att kommentera.

Den 25-åriga mannen upprepar orden som ett mantra samtidigt som han tittar ner i bordet.

14.01

Den misstänkta 38-åringen börjar nu berätta om dagen som misshandeln skedde. Han berättar hur han och offret samt 33-åringen vars lägenhet de befann sig i umgicks innan 38-åringen och 33-åringen gick iväg. När de kom tillbaka går 38-åringen på toaletten och då ligger offret på golvet och 38-åringen menar att han försöker hjälpa honom upp.

Sen går han och lägger sig i en säng och vaknar av att polisen kommer till platsen.

14.02

Förhöret har alltså gått vidare till den sista personen som är åtalad som berättar att han gick iväg från lägenheten för att skaffa mer droger. Samtidigt som han frågas ut sitter han och slår sina fötter i golvet vid flera tillfällen.

38-åringen menar att han cyklat och inte kan säga något om de övriga tre åtalade som ska ha kommit med till lägenheten.

14.05

Två av de övriga åtalade sitter och skrattar tyst för sig själva samtidigt som de tittat på varandra medan 38-åringen förklarar hur han varit på toaletten och sen kommit ut och hjälpt offret att resa sig från golvet.

38-åringen menar att han inte går ut på någon promenad med offret eller andra, han går och lägger sig i sängen då han sträckt ryggen efter att ha försökt hjälpt offret att resa sig från golvet.

Han menar att han inte sett någon misshandel eller hugg med kniv.

14.09

Den misstänkta 38-åringen förnekar att han ska ha strypt offret eller att han varit med utomhus under misshandeln. Han förnekar också att han ska vara medlem i Chicanos.

14.13

Under resterande delen av eftermiddagen kommer några av de poliser som var med vid gripandet att höras.

Arbetarbladet avslutar dock nu vår direktrapportering från den första dagen av tre i åtalet mot de personer som är åtalade för grov misshandel samt människorov.

Vi fortsätter att bevaka rättegången i nästa vecka när resterande rättegångsdagar ska genomföras.

Tack för att ni har varit med oss.

LÄS MER: Chicanos-män åtalas för kidnappning i Sandviken

LÄS MER: Allt om Bandidos etablering i Sandviken – och hur kommunen vill köpa mc-gängets Sandvikenlokaler

Mer läsning