Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Domen: Åtta års fängelse för mordförsök under storslagsmålet i centrala Gävle

Åtta års fängelse. Det blir straffet för den 44-åriga man som på påskafton knivhögg en annan man under ett stort slagsmål i centrala Gävle. Övriga inblandade döms för lindrigare brott och en person frikänns helt.

Annons

LÄS OCKSÅ: Läs direktrapporten från första rättegångsdagen gällande storslagsmålet i Gävle

Missa inga lokala nyheter! Ladda hem Arbetarbladets uppdaterade app för Iphone eller Android.

Det var på påskafton som ett slagsmål bröt ut på Nygatan i centrala Gävle då två personer knivskadades, varav en allvarligt.

Flera personer misstänktes för inblandning och i juni påbörjades rättegången där tre män stod åtalade för mordförsök: en 44-årig man samt mannens 25-åriga svärson och ytterligare en 25-åring. Samtliga tre förnekade brott.

Den 44-åriga mannens 19-åriga son åtalades samtidigt för grov misshandel efter att ha hamnat i slagsmål med en bror till en av de knivskadade.

Mannen som ådrog sig livshotande skador åtalades i sin tur för grov misshandel misstänkt för att ha använt en trasig glasbotten och skurit den 44-åriga mannen i ansiktet.

En invecklad historia med många inblandade och händelsen fångades delvis på film. Något som åklagaren använde sig av under rättegången för att försöka bena ut vem som gjort vad.

Polispådrag efter slagsmålet där två personer knivskadades.

Enligt åklagaren möttes två grupperingar på Nygatan i Gävle för att reda ut en konflikt dem emellan. Slagsmål utbröt och två män knivskadades varav en allvarligt och en man blödde kraftigt från ansiktet efter att ha fått flera skärsår i ansiktet.

Nu kommer tingsrättens dom. Den 44-åriga pappan döms till åtta års fängelse för försök till mord. Övriga inblandade får lindrigare straff.

En av männen som misstänktes för mordförsök, 44-åringens svärson, frias helt från brottsmisstankar.

Inblandade:

* 23-årig man som knivhöggs och fick livshotande skador. Blev själv åtalad för grov misshandel misstänkt för att ha skadat 44-åringen i ansiktet med en trasig glasbotten. Frias för det, eftersom domstolen menar att det var i självförsvar ,men döms till dagsböter för ringa narkotikabrott.

* 20-årig man som knivhöggs i axeln men han ådrog sig inte livshotande skador. De åtalade menar att 20-åringen också burit vapen i samband med slagsmålet. Ej åtalad för något brott.

* 25-årig man som hamnade i slagsmål med 19-åringen som stått åtalad för grov misshandel. Äldre bror till den knivhuggna 25-åringen. Ej åtalad för något brott.

* 44-årig man som var åtalad för mordförsök men som också skadades i ansiktet av en trasig flaskbotten. Är pappa till 19-åringen. Döms för mordförsök till åtta års fängelse. Han ska också betala ett skadestånd på 147 000 kronor till den knivhuggna 23-åringen.

* 25-årig man, svärson till 44-åringen som åtalades för försök till mord. Var enligt honom själv på plats som stöd för att reda ut dispyten. Frikänns helt från brott.

* 25-årig man som åtalades för försök till mord och ska enligt honom själv endast känna den 25-åriga svärsonen. Hamnade enligt egen utsago på platsen av en ren slump och försökte stoppa tumultet. Döms för misshandel till tre månaders fängelse efter att ha sparkat på 23-åringen när han låg ner.

* 19-årig man, son till 44-åringen. Åtalades för grov misshandel efter att ha hamnat i slagsmål med den 23-åriga mannens bror, ett bråk som fångades på film. Döms för misshandel och brott mot knivlagen till en månads fängelse. Straffet tillfogas ett ettårigt fängelsestraff som han dömdes till i maj för ett personrån i Boulognern.

Nu kommer domen efter jätteslagsmålet i centrala Gävle i påskas. En 44-årig man döms till åtta års fängelse.

LÄS OCKSÅ: Efter jätteslagsmålet på påskafton – tre män åtalas för mordförsök

LÄS OCKSÅ: Därför cirkulerade en polishelikopter över centrala Gävle

LÄS OCKSÅ: Centrala Gävle avspärrat - misstänkt mordförsök

Mer läsning