Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Efter flera grova brott – Gävleborgspolisen får hjälp av NOA

/

Mellan två till åtta personer från Nationella operativa avdelningen på polisen har varit stationerade i länet de senaste månaderna.
Flera grova brott har satt polisen under ett hårt tryck.
– De hjälper oss med allt, säger Mikael Hedström på polisen.

Annons

Ett misstänkt mord, försök till mord, människorov och skjutningen i Hemlingby – det är bara en del av de fall som landat på Gävleborgspolisen bord sedan i höstas.

Mikael Hedström, Gävleborgspolisens presstalesman, berättar om det senaste stora fallet som polisen arbetar med – där en ung man misstänks ha mördat en släkting i Sätra.

– Utredningsläget ser mycket gott ut. Vi fortsätter den tekniska undersökningen och kartläggningen av den misstänkta, säger Mikael Hedström.

LÄS MER: 18-åringen som erkänt mordet i Sätra har haft kontakter med psykiatrin

Han säger att det är ett känsligt fall – både på grund av den misstänkta gärningsmannens unga ålder samt på grund av den koppling som ska finnas mellan gärningsmannen och offret. Ett annat fall som tar upp stor del av polisens tid är det misstänkta människorovet, där en 23-årig man ska ha förts bort i bil.

Sju personer sitter i häktade för inblandning i fallet. Mikael Hedström berättar att den försvunna mannen inte hittats än.

– Där jobbar man också väldigt intensivt. Men ju längre tiden går – desto mer fundersam och orolig blir man kring vad som hänt, säger han och tillägger:

– För att klara av så många och svåra saker måste vi ha god samverkan i regionen.

Totalt 18 personer sitter just nu häktade, misstänkta för olika grova brott som misstänks ha begåtts under den senaste tiden. Mikael Hedström säger att antalet häktade är en siffra som kan förändras snabbt.

– Vi prioriterar såklart ärenden där vi har frihetsberövade. Men vi jobbar också med andra utredningar som är av det krävande slaget, säger han.

Det höga antalet frihetsberövade ställer även höga krav på kriminalvården och deras resurser.

LÄS MER: 18-åringen erkänner mord på den 83-åriga kvinnan i Sätra

– En del av de här ska inte sitta så nära varandra heller. Det kan innebära att de här personerna kan få åka en bit till andra häkten. Sedan ska man inte glömma ärenden där man behöver mycket tolkar. Brist på tolkar är ett jätteproblem i hela i Sverige.

Sedan i höstas har mellan två till åtta personer från Nationella operativa avdelningen (NOA), tidigare Rikskrim, varit stationerade i Gävle för att hjälpa Gävleborgspolisen.

– De hjälper oss med allt. De har hjälpt oss med skjutningen i Hemlingby, människorovet – knivdådet i Söderhamn – i allt som vi haft den senaste tiden har de samverkat, säger Mikael Hedström och fortsätter:

– Sedan få vi inte glömma att vi har bra samarbete med åklagaren – som också är jätteviktigt.

LÄS MER: Mystiska fallet med människorovet växer - sju personer häktade

Mer läsning

Annons