Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Englas mördare Anders Eklund vill inte betala skadestånd till anhöriga

/

Dubbelmördaren Anders Eklund är berättigad skadestånd på nästan 30 000 kronor efter att ha blivit misshandlad 2014. Brottsoffermyndigheten menar att de pengarna ska användas för att betala av det skadestånd Anders Eklund själv är satt att betala men det vill inte han själv, det rapporterar Expressen.

Annons

LÄS OCKSÅ: Dubbelmördarens ansikte efter misshandeln

Anders Eklund från Torsåker sitter dömd till livstids fängelse för morden på Pernilla Hellgren och Engla Höglund. Enligt Expressen har han en skuld på nästan 550 000 kronor till Brottsoffermyndigheten.

Nu rapporterar tidningen att myndigheten vill att Anders Eklund ska kvitta av delar av sin skuld med det skadestånd han själv är berättigad till efter att ha blivit misshandlad på Norrtäljeanstalten sommaren 2014. Ett skadestånd han ännu inte tagit del av.

Totalt är Anders Eklund berättigad till 29 029 kronor efter misshandelsfallet. Hans målsägandebiträde Hanna Lindblom säger till Expressen att huvudregeln är att det ska kvittas men att det är oskäligt då Anders Eklund avtjänar ett livstidsstraff och saknar betalningsförmåga.

– Han har exempelvis haft utlägg efter misshandeln i form av nya glasögon och tandläkarbesök. Han har ingen möjlighet att skrapa ihop pengar till det på egen hand. Därmed är han lite beroende av sitt eget skadestånd, säger hon till Expressen.

LÄS OCKSÅ: Englas mördare Anders Eklund anmäler anstalt till IVO

Hon har därför begärt att skadeståndet inte ska kvittas mot Anders Eklunds egen skuld och säger till Expressen att misshandeln av Anders Eklund borde hållas isär med de brott han själv är dömd för.

Samtidigt förstår hon de som reagerar över att Anders Eklund inte vill betala av det skadestånd han själv är dömd att betala efter de två morden.

– Ja, det kan jag förstå. Men de har, vad jag förstår, kompenserats av Brottsoffermyndigheten. Så det här är något mellan Anders Eklund och myndigheten – ingenting mellan Anders Eklund och de anhöriga, säger hon till Expressen.

LÄS OCKSÅ: Ny kraftansträngning ska binda Eklund till mordet på 6-åriga Jasmina

Mer läsning

Annons