Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Få fälls för sjöfylleri: Fler kör nyktra nu än förut"

Fyra personer fälldes för grovt sjöfylleri i Gävleborgs län från 2013 tills juni i år. Under samma period fick sex personer strafföreläggande för sjöfylleri.

Annons

– Vi gjorde 2200 kontroller av sjönykterhet i Sverige under 2015 och 80 personer hade över 0,2 promille, säger Mattias Lindholm, kommunikatör på Kustbevakningen.

Kustbevakningen rapporterade 8 gånger om misstänkt sjöfylleri under 2013 till juni 2016 i länet.

Under sommaren ökar sjöfylleriet och fint väder påverkar också antalet sjöfyllerister. Där det finns sjökrogar och mycket boende på på öar som Stockholm och Göterborgs skärgårdar är antalet sjöfyllerister störst. Där finns också sjöpolis som gör kontroller av nykterheten.

– Det kan förklara en låg siffra i Gävleborgs län där skärgården är mindre bebodd. Kustbevakningen lägger mera tid på vissa andra verksamhetsområden. Vi tycker att vi prioriterar på ett sätt som är vettigt. Nykterhetskontroller gör vi året runt, i synnerhet under sommaren. Dessutom kan det ta flera år efter en rapport om sjöfylleri, innan personen döms, däför blir det en eftersläpning i statistiken, säger Mattias Lindholm.

Det kom en ny lag 2010 som gav Kustbevakningen ökade befogenheter.

– Vi kan konstatera att fler kör nyktra nu än förut. Medvetenheten har ökat och många väljer att stanna kvar på plats om det finns en bra hamnanläggning eller brygga, i stället för att åka hem onykter, säger Mattias Lindholm.

Från 2013 till 2016 dömdes en person från Hudiksvall, en från Bollnäs, en från Söderhamn och en från Gävle för grovt sjöfylleri.

I Gävleborgs län rapporterades 8 fall av sjöfylleri under perioden 2013 till juni 2016.

Vid den senaste kontrollen den 24 juli i Hudiksvalls hamn var fyra av tio kontrollerade båtförare onyktra.

Läs mer om den kontrollen här

Mer läsning

Annons