Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fängelse för kidnappningen på Nordost

/
  • Kvinnan och den 33-årige Gävlemannen som misshandlat och hållit Boråsmannen fången i en lägenhet greps efter en biljakt i Gävle, den 25 april.

22-åringen kidnappades i Borås och tvingades till Gävle – där han under tortyrliknande former under nära två dygn hölls fången i en lägenhet på Nordost.
Nu döms hans kidnappare till flera år långa fängelsestraff.

Annons

De två som anses ha varit mest aktiva i kidnappningen och misshandeln av 22-åringen döms till nio års fängelse samt åtta år och sex månaders fängelse. Det handlar om den 33-åriga man i vars bostad 22-åringen hölls fången samt om en 23-årig kvinna från Ulricehamn som var med när 22-åringen kidnappades på en parkering i Borås. Åklagare Lars Göransson hade yrkat på tolv års fängelse för de båda.

En 27-årig man från Borås som tillsammans med kvinnan utförde kidnappningen, men som inte var aktiv i Gävle, döms till fyra år och sex månaders fängelse.

Kidnappningsdramat utspelade sig i slutet av april i år. De inblandade ingår i samma kretsar och har en bakgrund med narkotikamissbruk.

Rättegången hölls under flera dagar tidigare i sommar. Gävle tingsrätt har haft att ta ställning till dels offrets berättelse om hur han kidnappats, hållits inspärrad och misshandlats samt de misstänktas något spretiga berättelse om vad som hänt, där det inte alls handlat om en kidnappning utan att 22-åringen följt med dem frivilligt.

Offret, som även han kommer från Borås, har uppgett att kidnappningen var en hämnd för att han tidigare tjallat. Som kompensation för det tvingades han till Gävle med syftet att transportera amfetamin tillbaka till Borås.

I Gävle utsattes han för en brutal behandling. Bunden med tygremsor och med handfängsel blev han drogad, knivskuren, slagen med knuten näve och misshandlad med en flaska. Han fick ta emot upprepade hot. Utöver det spolades han med varmt och kallt vatten.

Det var tack vare att tygremsorna blev blöta som han lyckades fly och skaffa hjälp vid gdg-macken i närheten. Kidnapparna greps av polisen snart därefter.

Gävle tingsrätt väljer att helt tro på 22-åringen och hans skador stämmer överens med den behandling han säger sig ha utsatts för.

De tre dömda kidnapparna ska tillsammans betala drygt 122 000 kronor i skadestånd till offret.

Även en fjärde person åtalades av Gävle tingsrätt, för försök till olaga frihetsberövande. Det handlar om en 44-årig Gävlebo som åklagaren menade anlitats för att vakta 22-åringen. Han frias nu av Gävle tingsrätt.

33-åringens försvarare säger att han kommer att överklaga domen.

LÄS OCKSÅ:

Åklagaren yrkar på tolv års fängelse

Tjallade på bekanta – kidnappades

Åtalas efter kidnappningsdramat

Gävlebor misstänkta för människorov

Mer läsning

Annons