Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fem års fängelse för tvillingpappan

/

Det blir 5 års fängelse för pappan från Sandviken som ska ha misshandlat sina två spädbarnstvillingar. Pappan döms för synnerligen grov misshandeln och vållande till kroppsskada.

Annons

Pappan var åtalad för tre fall av synnerligen grov misshandel men tingsrätten dömer mannen för ett fall av synnerligen grov misshandel, ett fall av grov misshandel samt vållande till kroppsskada mot sina två spädbarnstvillingar.

Minimistraffet för synnerligen grov misshandel är fyra års fängelse och utöver det har också pappan gjort sig skyldig till grov misshandel. Tingsrätten gör dock bedömningen att pappan utfört gärningarna under påverkan av en stressreaktion vilket gör att straffet blir något lägre när allting läggs samman och därför blir påföljden fem års fängelse.

Utöver fängelsestraffet på fem år ska också pappan betala skadestånd på sammanlagt 190 000 kronor till barnen.

Rätten skriver i domen att det är uppenbart även för någon utan medicinsk kunskap att pappans behandling av barnen riskerar orsaka stor smärta och allvarliga skador.

Försvarsadvokat Lars Häggström vill nu att sakkunniga från Rättsmedicinalverket analyserar domen och de vittnesmål som varit från flera olika läkare angående hur skadorna på barnen kommit till.

– Rent medicinskt och vetenskapligt är läget ganska oklart när det gäller sådana här händelser och då vill vi att de ska analysera tänkbara orsaker till att skadorna uppkommit, säger Lars Häggström.

Hur reagerade din klient på beskedet?

– Jag har bara meddelat honom påföljden och vi har kommit överens om att vi ska analysera möjligheten med Rättsmedicinalverket och utifrån det ta ställning om vi ska överklaga, säger han.

De två barnen har av pappans behandling drabbats av allvarliga skador och riskerar men för livet. Pappan ska ha brutit lårbenet på flickan samt orsakat blödningar och frakturer hos pojken efter att ha dunkat pojkens huvud mot ett skötbord.

Både flickan och pojken har också blivit utsatta för skakvåld av pappan.

De skador som pojken har fått klassas som grov misshandel och flickans skador som synnerligen grov misshandel.

Tidigare har pappan uppgett att han haft en inre stress och att det ena barnet inte gått att trösta. Situationen pappan befunnit sig i har gjort att han inte kunnat hantera barnens skrikande.

Pappan har medgett det är han som orsakat skadorna på barnen men han har inte erkänt sig skyldig till något brott mer än händelsen då han ska ha dunkat sonen mot bröstet.

Enligt en liten sinnesundersökning som pappan genomgått lider han inte av någon allvarlig psykisk störning.

LÄS OCKSÅ:

Pappan erkänner endast ett fall av misshandel

Stress och blackout bakom våldet?

Polisanmälan dröjde en månad

Kommunen: Inte självklart kontakta polisen

Spädbarnstvillingar misshandlades - föräldrar häktade

Föräldrarna misstänktes tidigt

Allvarligt för skadad spädbarnstvilling

Svårt fällas för spädbarnsvåld

Mer läsning

Annons