Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flickorna söktes upp via instagram – "de har reagerat med obehag och äckel"

/

De drabbade flickorna söktes upp via instagram och kik.
– Just nu mår mina klienter förhållandevis bra, men hur de kommer att påverkas av det här i framtiden vet vi inget om, säger Anna-Karin Hörenius Voltaire, målsägandebiträde för de tre barnen från Gävleborg.

Annons

LÄS OCKSÅ: Flickor från Gävletrakten offer i stort övergreppsmål

Det började med att 22-åringen undersökte vilka bilder unga personer gillat på instagram. På deras sidor hittade han sedan deras uppgifter till kik, där han sökte kontakt med barnen.

– Så har det generellt gått till, berättar Anna-Karin Hörenius Voltaire efter den första rättegångsdagen.

Hennes tre klienter var 9 och 10 år vid tidpunkten för brotten. Hon företrädde också den Gävleflicka vars fall inte gick till åtal.

– Jag har pratat med deras föräldrar. De var så små när det hände, vilket till viss del kan vara bra för deras mående i dag. Men de har reagerat med obehag och äckel.

LÄS OCKSÅ: 22-åringens mobiltelefon spelar avgörande roll för fallet

– Men i det här fallet är inte det viktigaste hur de mår i dag, utan hur de kommer att må när de blir stora. Kommer de att kunna lita på människor? Det är också två sakkunniga som kommer att höras under rättegången som ska berätta hur man lyckas få barnen att göra sådana har saker och hur de kan komma att må sen.

Att barnen från Gävleborg varit utsatta framkom när 22-åringen misstänktes för några av de andra fallen och husrannsakan genomfördes.

NYHET: Premiär för Arbetarbladets app – så får du hyperlokala nyheter snabbt till din mobil

Mer läsning

Annons