Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fritagningsförsök vid fängelset

/

Två maskerade män gjorde på torsdagen ett misstänkt fritagningsförsök från Gävleanstalten.
Männen flydde därefter från platsen – och de sista spåren av dem är vid två övergivna cyklar.

Annons

Fritagningsförsöket inträffade klockan halv ett på torsdagen. De två männen försökte ta sig in på promenadgården till anstalten där det just då pågick en promenad med ungefär hälften av de intagna.

Personalen upptäckte männen ett tiotal meter bort och slog genast larm.

Männen hade då hunnit klippa sig igenom ett stängsel, tagit sig över taggtråden och därefter klippt upp ytterligare ett stängsel innan de flydde.

– De hade någon form av batteridriven såg som de använde, säger Peter Drake, kommunikationschef vid Gävlepolisen.

Vid 15-tiden på eftermiddagen gick polisen ut med uppgifter om att de hittat en vinkelslip, en gummimadrass och två cyklar i närheten av anstalten. Ett vittne har sett två mörkklädda män vid cyklarna, vilka de sedan övergivit.

De intagna vid anstalten är inlåsta och inräknade. Varför männen försökt ta sig in och vem de eventuellt haft för avsikt att frita är än så länge höljt i dunkel.

En anmälan om främjande av flykt är upprättad. Polisen fortsatte under eftermiddagen att söka efter spår.

Den senaste rymningen från Gävleanstalten inträffade 2007 då en 41-årig man rymde från en verkstad genom att pressa upp en garageport och sedan klippa upp stängslet runt fängelset med en avbitartång.

I höstas kunde Arbetarbladet berätta att fängelset i Gävle i år planerar säkerhetshöjande åtgärder, med bland annat en ny fordonssluss och concertinastängsel utrustade med knivskarpa blad. Detta har dock ännu inte hunnit genomföras.

– Vi har ett pågående nationellt arbete för att öka säkerheten på anstalterna. Nu får vi se över om vi behöver vidta några andra åtgärder eftersom personer har försökt ta sig in, säger Johan Lené, tillförordnad anstaltschef.

Det finns 104 platser vid Gävleanstalten, som är en sluten anstalt med lägre säkerhetsklass. Vilka brott de intagna är dömda för varierar.

Mer läsning

Annons